Sygeplejemuseet i Kolding viser udviklingen inden for sygeplejen. Tidligere tiders arbejdsforhold ville ellers være gået i glemmebogen. Foto: Museet

Sygeplejemuseet i Kolding viser udviklingen inden for sygeplejen. Tidligere tiders arbejdsforhold ville ellers være gået i glemmebogen. Foto: Museet

Sygeplejemuseet i Kolding fylder 15 år

Fødselsdagen den 27. august blev fejret med gratis entre

Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding, i daglig tale kaldet ”Sygeplejemuseet”, kunne onsdag den 27. august fejre sin 15 års fødselsdag.

Museet markerede fødselsdagen ved at holde åbent med fri entre.

Dansk Sygeplejehistorisk Museum blev til, fordi fremsynede sygeplejersker i 1970'erne kunne se, at de daværende strukturændringer, som lukkede små sygehuse med 16 senge og lignende over hele landet samtidig ville medføre, at mange af tidligere tiders arbejdsforhold, remedier og arbejdsgange ville gå i glemmebogen, hvis de ikke netop blev bevaret.

Det satte et ønske i gang i DSR, Dansk Sygeplejeråd, om at få udviklingen dokumenteret og bevaret.
“Udviklingen begyndte at gå så hurtigt, at pludselig kunne ingen jo længere huske, at for eksempel natsygeplejersker i 40'erne sad og sleb kanyler, pressede vattamponer og rullede vaskede bind op til genbrug”, fortæller Benny Andresen, som den gang var næstformand for Dansk Sygeplejeråd.

En god ide

“Jeg gjorde vores formand, Kirsten Stallknecht, opmærksom på, at vi måske burde indsamle ting og historier, før det hele forsvandt. Og det syntes hun var en god ide, så vi begyndte at lægge penge til side, for at kunne starte et museum for sygeplejens historie”, siger han.

Museet kunne således åbne i 1999, og siden har det været drevet som en selvejende institution. I årene 2008 til 2012 indgik museet en samarbejdsaftale med Syddansk Universitet. I forbindelse med, at denne aftale ophørte, satte DSR en proces i gang om nye visioner for Sygeplejemuseet.

“Visionen for museet er nu, at vi vil sætte fokus på nutidens og fremtidens sygepleje og dens betydning for både personale, patienter og borgere”, siger formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, som også er formand for museet i Kolding.

“Jeg vil rigtig gerne se, at museet bliver kendt for at være i bevægelse, og at det for eksempel også præsenteres andre steder end her ved den faste samling”.
Aktuelt kan man på Sygeplejemuseet se hospitalssengens udvikling over for den spritnyudviklede og såkaldte intelligente seng. Den har tre forprogrammerede positioner og en kip-funktion, som besøgende kan afprøve.
Sengen er udviklet i et OPI-samarbejde og kommer først på markedet til november i år.

Publiceret 31 August 2014 10:00