Betsie Müskens er bestyrelsesmedlem i Forældreforeningen ’Vi Har Mistet Et Barn’. Foreningen kan findes på Mistetbarn.dk samt på facebook. Hvis man ønsker at yde foreningen et bidrag, kan man kontakte dem på 44 95 15 48. Foto: P. F. Autzen

Betsie Müskens er bestyrelsesmedlem i Forældreforeningen ’Vi Har Mistet Et Barn’. Foreningen kan findes på Mistetbarn.dk samt på facebook. Hvis man ønsker at yde foreningen et bidrag, kan man kontakte dem på 44 95 15 48. Foto: P. F. Autzen

Når et barn dør:

Forening yder støtte

At miste sit barn er en ubeskrivelig og altomsluttende sorg. Men der er støtte, hjælp og trøst at hente

Af
Peter Friis Autzen

Smerten ved at miste et barn er ubeskrivelig stor. Så stor, at forældrene ikke altid selv kan klare sig igennem.
Derfor tilbyder Forældreforeningen 'Vi Har Mistet Et Barn' hjælp til at få styr på de kaotiske følelser og livssituationen i øvrigt.
“Det eneste, der hjælper, er at snakke med ligesindede. Og dem kan man finde hos os,” siger Betsie Müskens fra Brandbjerg mellem Vejle og Jelling.
Hun mistede for 15 år siden sin ene søn, Derk, der blev kørt ned på vej til skole. Han blev 13 år. I dag er hun bestyrelsesmedlem i forældreforeningen.
“Når man mister et barn, mister man evnen til glæde. Og man tror, at glæden aldrig kommer tilbage. Men det gør den,” siger hun.
Processen er langvarig og tung. Men med den rigtige hjælp er den lidt lettere at komme igennem. Og den hjælp tilbyder foreningen.

Erfarne støtter

“Vi arrangerer sorg-grupper, kontakt-aftener, foredrag, formidler oplysning om bøger og har også en facebookside, som mange benytter sig af,” siger Betsie Müskens.
Facebookgruppen er lukket, og nye medlemmer skal gå gennem gruppens administrator for at være med. Derved forhindres uvedkommende adgang.
Sorggrupperne er et af de stærkeste hjælpemidler, når forældre søger hjælp til at håndtere deres sorg over at have mistet et barn.
“Normalt mødes grupperne en gang om måneden. Ikke alle har lyst til at deltage lige med det samme. Men på et tidspunkt får man brug for at være sammen med nogle, hvor man kan sige det, ingen andre forstår. Eller det, man tror, ingen andre forstår. Derfor er det godt at tale med ligesindede,” siger Betsie Müskens.
Hver sorggruppe har en tovholder. Vedkommende har selv mistet et barn, men er kommet så langt i sin proces, at vedkommende kan yde hjælp og støtte til andre.
“Kontaktpersonen 'godkendes' af en psykolog, så vi er helt sikre på, at vedkommende er klar til det,” siger Betsie Müskens.

Sorg splitter

Forældreforeningen accepterer, at sorg er en personlig ting, og at alle sørger på hver sin måde.
“Det kan være svært for et forældrepar at acceptere, at den anden gennemlever sin sorg på en helt anden måde end en selv. Derfor ser vi også, at en del par ender med at blive skilt. Men med den rette støtte kan begge forældre hjælpes til at acceptere den andens måde at sørge på, så familien ikke falder helt fra hinanden. Dét har også betydning for det døde barns eventuelle søskende,” siger Betsie Müskens.

Skal ikke glemme

Betsie Müskens understreger, at Forældreforeningen 'At Miste Et Barn' ikke forsøger at få forældrene til at glemme deres sorg eller deres barn.
“Man glemmer aldrig. Det skal man heller ikke. Det hele handler om at kommer dertil, at man kan have glæde i livet igen, efter at glæden har været væk. At man kan finde en mening med livet igen, efter at meningen har været væk,” siger hun.
Da Derk døde, henviste hverken sygehus, læge eller andre forældrene til forældreforeningen.
“Ikke alle ved, at vi findes. Men heldigvis finder mange frem til os,” siger Betsie Müskens.


Hvis du har mistet et barn, bør du:
Fortælle på arbejdspladsen, hvordan du ønsker at kolleger og chefen behandler dig. Ofte er personer omkring den sørgende i tvivl.
Acceptere din egen og den anden forældres sorg - og jeres forskellige måde at håndtere den på.

Hvis en person i din omgangskreds mister et barn, bør du:
Huske på, at disse forældre i al fremtid vil de tænke på deres barns manglende tilstedeværelse.
Vise din støtte. Stop ikke støtten efter begravelsen. Spørg til hvordan det går, og hør efter, når de fortæller om deres sorg. Kig ind uanmeldt. Lad dem græde, når de gør det.
Indse, at man mister noget af sig selv, når man mister et barn, og at forældrene derfor ændrer sig efter dødsfaldet. Vent ikke på, at de skal blive deres gamle selv igen, men acceptér det ny.
Tænke på i årene fremefter, at barnet lever videre i forældrenes hjerter, og at det er rart, hvis andre vil dele, hvad man har på hjerte. Sørg for at de ikke også mister minderne.
Øve dig i at turde se sorgen, tårene og fortvivlsen uden at blive skræmt. Den går ikke væk, fordi du vender den ryggen, den bliver bare større.

Kilde: Forældreforeningen Vi Har Mistet Et Barn

Publiceret 31 August 2014 11:30