Regionsformand Carl Holst (V): Udsigt til ringere service næste år.

Regionsformand Carl Holst (V): Udsigt til ringere service næste år.

Syddanske sygehuse skal spare 130 millioner kroner

Region Syddanmark er klar til at skære ned på hospitalerne fra næste år

Af
Peter Friis Autzen

33 spareforslag. Så mange står der i det sparekatalog, Region Syddanmarks sundhedsdirektør, Jens Elkjær, har lagt frem for regionsrådet.
I alt skal forslagene føre til besparelser på 130 millioner kroner. Regionsrådet forholder sig formelt først til sparekataloget den 17. september, hvor politikerne kan vælge, hvor mange og hvilke af forslagene, der skal føres ud i livet.
Men allerede nu understreger regionsformand Carl Holst (V), at der ikke er nogen vej udenom hårde sygehusbesparelser.
“Den stramme økonomiaftale, som regeringen har påtvunget regionerne, får også konsekvenser for de syddanske patienter. Den betyder, at vi på nogle punkter kommer til at tilbyde patienterne en ringere service,” siger han i en pressemeddelelse.
Som tidligere beskrevet her i avisen er det blandt andet planen at behandle færre patienter. Reduktionen skal ske ved, at lægerne undlader at overbehandle. Det sker nemlig i dag, siger Jens Elkjær.

Ingen ekstrapenge

Udover de egentlige besparelser er der også udsigt til en højere grad af rammestyring af regionens sygehuse.
Det betyder, at det enkelte sygehus på de fleste områder får et fast budget, som sygehuset så skal overholde. Hidtil har det typisk været sådan, at hvis et sygehus havde flere patienter end forventet, fik sygehuset også ekstra betaling for det.
Blandt de 33 spareforslag på sygehus- og sundhedsområdet er også udsigten til færre udgifter på føde-området, fordi der fødes færre børn. Aftalen med den tyske akutlægehelikopter i Nibøl kan opsiges og spares væk. Der lægges også op til administrative besparelser på regionshuset.

Publiceret 08 September 2014 16:00