Formand i Lænkens lokalafdeling i Køge, Niels Puch de Lasson. (Privatfoto).

Formand i Lænkens lokalafdeling i Køge, Niels Puch de Lasson. (Privatfoto).

Lænken:

Vi er den sociale støtte

ALKOHOLPROBLEMER: Niels Puch de Lasson er formand i Lænkens lokalforening i Køge. Det har han været i fem måneder. Inden da var han med som menigt medlem i et halvt år. Og inden da gik han i fire år forbi skiltet op til Lænkens lokaler i Vestergade 22-24 i Køge og vidste det ville være en god ide at gå derind.
Det fortæller han i forbindelse med Lænkens 60 års fødselsdag. En fødselsdag som foreningen i Køge fejrer med Åbent Hus lørdag den 11. oktober.
- Jeg gik ofte forbi skiltet og vidste, der var muligheden for at komme ind og tale med nogen om alkohol. Men der skulle gå fire år inden, jeg fik det gjort. Det er jeg glad for i dag, at jeg endelig gjorde. Og med Lænkens 60 års fødselsdag vil jeg gerne opfordre alle andre til at besøge os hellere i dag end i morgen. Når man kommer her første gang, taler jeg med vedkommende under fire øjne. Det giver den nye mulighed for at fortælle sin historie og spørge ind til forløbet i Lænken. Noget af det vigtigste til at starte med, er at finde ud af hvad det menneske, jeg sidder overfor, har brug for, siger Niels Puch de Lasson.
Det, der er behov for, kan være meget forskellige ting. Det kan være det at samtale med en anden, der ved hvad alkoholproblemer er og som har prøvet det på egen krop. Det kan være hjælp med at få bestilt tid hos lægen. Det kan være alle de små detaljer i hverdagen, der nogle gange og i nogle situationer bliver meget store.
- De fleste, der kommer her, har først været omkring Lænke-ambulatoriet. Men som jeg også oplevede, så finder man hurtigt ud af, at det er fantastisk at få den medicinske hjælp og behandling, men hvis den ikke følges op af samtaler og sociale tilbud, så bliver det sværere end godt er. For hvad skal man give sig til om aftenen, når drikkefællesskabet er væk og hvem skal man tale med når de fleste man kender er relateret til alkohol, fortsætter Niels Puch de Lasson.
Udover muligheden for en kop kaffe og en samtale hver mandag og torsdag fra kl. 9.30 arrangerer Lænken i Køge også en månedlig fællesspisning den første torsdag i måneden og et socialt tiltag som for eksempel bankospil eller dart en søndag hver måned.
Landsforeningen Lænken blev oprettet i 1954. Antabussen var opfundet, men man var blevet klar over at antabusbehandlingen ikke var nok. Der var brug for yderligere støtte til den alkoholafhængige. Inspireret af AA, hvor alkoholafhængige sluttede sig sammen i grupper og støttede hinanden, blev foreningen Ring i Ring - som Landsforeningen Lænken er en udløber af - oprettet.
Til forskel fra AA tror Landsforeningen Lænken på samarbejdet med professionelle behandlere, som socialrådgivere, læger og psykiatere. Landsforeningens grundide er, at man skal genopbygge den afhængige, så den pågældende kan vinde sin selvtillid tilbage og derved fungere normalt i samfundet, på arbejdsmarkedet og i familien. Den afhængige genopbygges både gennem det sociale samvær og støtten fra andre Lænkemedlemmer og med medicinsk og psykiatrisk hjælp, om nødvendigt.
Lænken sender hvert år 200 kontaktmedarbejdere på kursus, så de er klar til at tage imod nye medlemmer ude i de lokale foreninger, der findes over hele landet.
www.forening.Laenken.dk finder du adresser, åbningstider og telefonnumre på lokalforeningerne.
pm

Publiceret 25 September 2014 14:00