Borgmester i Stevns kommune, Mogens Haugaard Nielsen bød velkommen til H.K.H. Prinsesse Marie. (Foto. JCJ).

Borgmester i Stevns kommune, Mogens Haugaard Nielsen bød velkommen til H.K.H. Prinsesse Marie. (Foto. JCJ).

Stevns Klint fejret efter alle kunstens regler

Af
Per Møller

STEVNS: I sommer blev Stevns Klint kåret til UNESCO verdensarv.
Tirsdag eftermiddag den 21. oktober markerede Stevns kommune begivenheden med en festligholdelse på kanten af Stevns Klint med deltagelse af bl.a. Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie, protektor for Den danske UNESCO-nationalkommission.
- Arrangementet forløb rigtigt fint. Der var fine taler ved H.K.H. Prinsesse Marie, borgmester Mogens Haugaard Nielsen og direktør for Østsjællands Museum, Tove Damsholt. De truende regnskyer holdt sig heldigvis tilbage - bortset fra den sidste halve time, men da var alle rykket ind i h.h.v. festteltet og Traktørstedet Højeruplund, fortæller Teamkoordinator Thomas Meyhoff fra Stevns kommune til Lørdags-Avisen.
I sin tale i anledning af markeringen af Stevns Klint optagelse på UNESCOs liste over verdens naturarv, sagde H.K.H. Prinsesse Marie bl.a. følgende:
- Det er med stor glæde, at jeg er kommet her til Stevns i dag, for at deltage i den officielle markering af Stevns Klints optagelse på UNESCOs liste over verdensarv. Stevns Klint er endnu et sted i Danmark optaget på den ypperste og mest prestigefyldte liste for hele verdens fælles natur- og kulturarv.
- Danmark har nu seks steder på verdensarvslisten og vi kan med stolthed glæde os over vores store natur- og kulturværdier. Værdier, vi skal værne om, og som har betydning ikke bare lokalt eller nationalt, men langt ud over landets grænser.
- UNESCO har siden sin etablering i 1945 haft den vigtige opgave at arbejde for varig fred og udvikling - gennem et styrket internationalt samarbejde omkring uddannelse, ytringsfrihed og interkulturel forståelse. Det var sådan, Verdensarvskonventionen blev til i 1972 - for at skabe en ramme, så vi kan passe på verdens natur- og kulturarv; nemlig verdensarvslisten. I dag rummer verdensarvslisten lige over 1.000 steder rundt om i verden.
- Stevns Klint er optaget, fordi Verdensarvskomiteen har slået fast, at klinten er det bedste sted på Jorden at se spor fra dengang dinosaurerne uddøde. Og fordi Stevns Klint har været i fokus for forskning i, hvad der kan påvirke livets udvikling. Stevns Klint er ikke kun en smuk dansk naturperle. Den er også et enestående bevis for en dramatisk periode i livet på jorden. En historie om dinosaurer, meteorer og en voldsom og brat afslutning, som fanger både børn og voksne. Den bidrager til at åbne vores øjne for livets lange og komplekse udvikling og kan give en bedre forståelse for det liv, som findes i dag.
Det bør inspirere os til at hjælpe hinanden med tage vare på vores fælles jord.
Sluttelig ønskede H.K.H. Prinsesse Marie alle, der har bidraget til Stevns Klints optagelse på verdensarvslisten et stort tillykke med den flotte indsats, der har sikret endnu et stykke dansk natur den største hæder.
Efter talerne løftede H.K.H. Prinsesse Marie sløret for en sten med den officielle plaquette fra UNESCO. Stenen og plaquetten vil fremover stå til skue ved Traktørstedet Højeruplund, oplyser Thomas Meyhoff.
Thomas Meyhoff formoder at omkring 500 mennesker - udover de officielt indbudte gæster - mødte frem og var med til at fejre Stevns Klints kåringen til UNESCO Verdensarv.
- Stevns Klint blev virkelig indviet med maner - nu venter der en masse arbejde forude - bl.a. med opførelsen af et besøgscenter, slutter Thomas Meyhoff.
Fotograf Jørgen Chr. Jørgensen var med til festen ved Stevns Klint og fik bl.a. indfanget disse stemningsbilleder.

H.K.H. Prinsesse Marie på talerstolen nød den storslåede natur ved Stevns Klint. (Foto: JCJ).

H.K.H. Prinsesse Marie på talerstolen nød den storslåede natur ved Stevns Klint. (Foto: JCJ).

H.K.H. Prinsesse Marie ved Højerup gl. kirke. (Foto: JCJ).

H.K.H. Prinsesse Marie ved Højerup gl. kirke. (Foto: JCJ).

Publiceret 22 October 2014 12:00