“Jeg fortryder mine udtalelser,” siger Karina Lorentzen (SF),

“Jeg fortryder mine udtalelser,” siger Karina Lorentzen (SF),

Politiker trækker i land:

Beklager kritik af Fredericias asylansøgere

SF-ordfører fortryder sine kritiske udtalelser. Det gør DF's ordfører ikke

Af
Peter Friis Autzen

“Jeg fortryder mine udtalelser,” siger SFs integrationsordfører Karina Lorentzen fra Kolding.
I sidste uge skrev mange medier om beboerne på asylcentret i Fredericia, at de smed mad ud og truede med at sultestrejke i protest over maden.
Historien stammede fra DR P4 Trekanten. Siden har mange medier ledt efter kilder, der kan bekræfte historien, men forgæves. Derfor trak flere medier historien tilbage.
Flere folketingspolitikere havde dog nået at udtale sig kritisk om asylansøgerne, der blev beskrevet som kræsne og utaknemmelige. En af dem var Karina Lorentzen (SF).
“Men jeg fandt siden ud af, at historien ikke holdt. Jeg beklager mine udtalelser. Det vil være rigtig bittert, hvis Dansk Folkeparti kan bruge historien mod asylansøgerne,” siger hun.
Havde du grundlag for at udtale dig så kritisk?
“Jeg blev ringet op af en journalist mellem to travle møder og fik forelagt historien om, at beboerne smider mad ud og truer med at sultestrejke. Og lige der - midt i travlheden - blev jeg provokeret. Derfor udtalte jeg mig, som jeg gjorde. Vi udtaler os om 117 ting hver dag. Og jeg kan ikke undersøge dem alle. Jeg er nødt til at stole på journalisten,” siger Karina Lorentzen.
Senere undersøgte hun sagen nærmere.
“Da finder jeg ud af, at det hele er baseret på én anonym kilde hos P4 Trekanten. Samtidig får jeg andre beskeder om, at historien ikke holder,” siger Karina Lorentzen.
“Jeg synes, at kritikken skal rettes mod Danmarks Radio, som kører sådan en historie baseret på én anonym kilde. Det er ikke i orden, synes jeg,” lyder det fra Karina Lorentzen.

“Vi stoler på vores kilde og står ved vores historie,” siger redaktionschef Louise Pettersson, DR P4 Trekanten. Arkivfoto

“Vi stoler på vores kilde og står ved vores historie,” siger redaktionschef Louise Pettersson, DR P4 Trekanten. Arkivfoto

DR afviser kritik

Redaktionschef hos DR P4 Trekanten, Louise Pettersson, afviser Karina Lorentzens kritik.
“Vi stoler stadig på vores anonyme kilde. Men vores historie er ikke kun baseret på den anonyme kilde: Centerleder Ulrik Pihl bekræfter jo, at der har været kritik af maden,” siger hun.
Louise Pettersson mener, at P4 Trekantens historie handlede om madkultur.
“Vi interesserede os for, hvad der egentlig serveres for folk, der kommer langvejs fra og er flygtet fra alt, de ejer. Vores historie handlede ikke om politik,” siger hun.
Redaktionschefen ønsker ikke at forholde sig til den udvikling, historien siden fik.
“Vi står inde for vores indslag. Jeg har ingen mening om, hvordan andre har behandlet historien,” siger hun.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti fastholder sine udtalelser om, at asylansøgerne er utaknemmelige og urimelige, selvom flere medier forgæves har ledt efter kilder, der kan bekræfte historien.

Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti fastholder sine udtalelser om, at asylansøgerne er utaknemmelige og urimelige, selvom flere medier forgæves har ledt efter kilder, der kan bekræfte historien.

DF: Det ændrer intet

Dansk Folkepartis Martin Henriksen kaldte i Kristeligt Dagblad asylsøgerne “uforskammede”. Det holder han fast i.
“Jeg tror, at der er noget om snakken. Og når man kan finde på at brokke sig, mens Danmark bruger milliarder - ja, så er man uforskammet,” siger han.
Flere medier har forgæves ledt efter kilder, der kan genkende påstanden om mad-protester og sultestrejke-trusler. Har du så grundlag nok for at kalde asylansøgerne utaknemmelige?
“Ja. Man har også hørt det samme i andre lande,” siger Martin Henriksen.
Lokalavisen Budstikken har også spurgt Martin Geertsen (V) og Mette Reissmann (S), der har kaldt asylansøgerne opførsel “utilstedelig” om en opfølgende kommentar. Men de har ikke svaret.

Publiceret 18 November 2014 10:00