Putin er russisk præsident, og år 2014 blev et år, han aldrig glemmer. Voldsomt dyrt OL bliver afløst af krisen med Krim og Ukraine for at slutte med at Rusland oplever kraftig inflation. Foto: Mostphoto

Putin er russisk præsident, og år 2014 blev et år, han aldrig glemmer. Voldsomt dyrt OL bliver afløst af krisen med Krim og Ukraine for at slutte med at Rusland oplever kraftig inflation. Foto: Mostphoto

Året der gik:

J til R

Anden afdeling af turen tilbage til år 2014 fra A til Å

Af
Jørgen Flindt

'Jeg liker ikke på Facebook. Jeg liker livet'. Sådan siger den folkekære skuespiller Bodil Jørgensen nogle måneder efter den voldsomme ulykke hun var udsat for i sommeren. Hun fik en traktor over sig, da hun var i gang med en filmoptagelse på Mandø.

Krige er ret mange af i 2014. Syrien især. I sommeren eksploderer det ligeledes i konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Mordet på tre unge mænd fra Israel bliver startskuddet til en konflikt, hvor Israel gennem flere uger bomber ind i Vestbredden. Over 2000 palæstinenser bliver dræbt, mens 71 fra Israel mister livet i konflikten.

Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre, trækker i sommeren store overskrifter. Blandt andet har Venstre betalt for hans tøj, selv endda underbukserne, hvilket får medlemmer af partiet til stille spørgsmålstegn ved Lars Løkke som formand. Men et dramatisk ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde i juni ender med, at Lars Løkke Rasmussen fortsætter som formand.

Malaysian Airlines har et rædselsår, hvor flyselskabet mister to fly. I marts forsvinder Flight 370 mellem Kuala Lumpur og Beijing med 230 ombord. Flyet forsvinder bare og er stadig pistvæk. I juli bliver Flight 17 mellem Amsterdam og Kuala Lumpur skudt ned over Ukraine. 293 dør.

Nye tider er det for alle i den danske folkeskole. Året 2014 bliver året hvor den største skolereform i årtier skydes i gang, hvilket ikke går stille af sig. Blandt andet skal børnene være længere tid i skole, og lærerne får mindre forberedelsestid.

Ole Bornedal er filminstruktør og deler i efteråret vandene med sin 173 millioner kroner dyre tv-serie om '1864'. Men DR-tv er i 2014 noget mere mangfoldigt end store episke dramaer. Alt lige fra 'mandefødsel' i januar til 'gift ved første blik' i november' løber over skærmen.

Putin er russisk præsident, og 2014 bliver et år, han aldrig glemmer. I februar afholder han, øh Rusland, vinter-OL i Sochi. Det dyreste OL nogensinde. Få uger efter eksploderer tingene i Ukraine, og Putin og Rusland skynder sig at snuppe Krim-halvøen. Derefter er Vesten og Rusland på koalitionskurs, og Rusland udsættes for økonomiske sanktioner.

Qatar er en olierig og ufattelig pengestærk stat, der i de kommende år skal være vært for et hav af store idrætsbegivenheder. Også VM i fodbold i 2022. Men i årets løb er der kommet flere og flere meldinger om urent trav i form af blandt andet bestikkelse i netop forbindelse med VM i fodbold.

Rosetta er et rumfartøj, der kommer 500 millioner kilometer ud i rummet, hvorfra den sender et lille fartøj kaldet Phila ned på en komet. Det er det europæiske rumagentur, ESA, der i november står bag den imponerende bedrift.

null

Publiceret 31 December 2014 11:00