Den skæggede dame, eller måske nærmere den kjoleklædte mand, Conchita Wurst fra Østrig vandt årets internationale melodi grandprix, der blev afholdt i Danmark. Basim deltog fra Danmark. Foto: Jakob Boserup.

Den skæggede dame, eller måske nærmere den kjoleklædte mand, Conchita Wurst fra Østrig vandt årets internationale melodi grandprix, der blev afholdt i Danmark. Basim deltog fra Danmark. Foto: Jakob Boserup.

Året der gik:

T til Å

Vores lille rejse tilbage til året 2014 fra A-Å slutter i dag med de sidste ti bogstaver

Af
Jørgen Flindt

Tyskland vinder i juli VM i fodbold. Holdet banker i semifinalen hjemmeholdet Brasilien med ekstreme 7-1, for derefter at vinde 1-0 over Argentina i finalen.

Ukraine anno 2014 er Europas mest urolige land. Landets korrupte leder, Janukovitj, flygter i februar. Rusland sætter sig derefter på Krimhalvøen, og hurtigt opstår en konflikt mellem et Moskva-tro mindretal i øst og majoriteten i resten af Ukraine.

Vand i ufattelige mængder. Det er der nok af i sommerens løb, hvor forskellige steder af landet rammes af skybrud. Vejrmæssigt starter 2014 med den mest solfattigste januar i 45 år. Vinteren bliver den femtevarmeste nogensinde målt, foråret bliver mere varmt og tørt end vanligt. Sommeren er en af de bedre, dog er august en våd en af slagsen, mens efteråret bliver den næstvarmeste nogensinde målt.

Williams med fornavnet Robin, amerikansk Hollywoodstjerne, er blandt de mange kendte, som dør i 2014. Af andre dødsfald kan nævnes fodboldtræneren Richard Møller Nielsen og skuespilleren Jess Ingerslev.

X bliver sat i Skotland, da der i september stemmes om uafhængighed eller ej. Skotterne vælger at forblive i union med England, Wales og Nordirland.

Ytringsfrihed og racisme er ord, der fyger rundt i den svenske valgkamp, hvor partiet Sverigesdemokraterne i september bliver valgt som Sveriges tredjestørste parti. De andre partier vil dog ikke lege med det indvandrerskeptiske parti, og i december må den nye statsminister, Stefan Löfven, atter udskrive valg.

Zoo i København bliver i februar i den grad en historie, som går store dele af verden rundt. For her afliver man giraffen Marius, og parteringen af giraffen bliver vist foran et publikum. Det forarger mange, at et sundt dyr ender som løvemad. Også selvom at den slags har danske zoos gjort i årtier.

Æbleflæsk er med i slutfeltet, da man i november kårer Danmarks Nationalret. Men den suveræne vinder bliver dog stegt flæsk med persillesovs. Rullepølsen har i 2014 det omvendt mere svært, for hen over sommeren ruller en skandale, da det viser sig, at folk er døde af listeriainficeret rullepølse.

Østrig vinder i maj årets Melodi Grandprix, der bliver afholdt i de gamle B&W Haller i København. I Danmark er det dog lige så meget budgetoverskridelse på over 300 millioner kroner, der trækker overskrifter.

Årets mest nynnede sang bliver vist den glade sang 'Happy', som amerikanske Pharrel Williams står bag. Så lad os alle nynne 'Because I'm Happy, Clap along if you feel like happiness is the truth' og på den måde gå ind i 2015.

null

Publiceret 01 January 2015 11:00