Den nye rensemetode giver en massiv besparelse for Kolding Spilevand. (Foto: Mostphoto).

Den nye rensemetode giver en massiv besparelse for Kolding Spilevand. (Foto: Mostphoto).

Små bobler giver store energibesparelser

En ny rensemetode betyder besparelser for Kolding Spildevand

Det er én af Koldings energitunge virksomheder, der nu skruer kraftigt ned for elforbruget. Kolding Spildevand bruger ca. 10 millioner kilowatt-timer (kWh) om året på at rense spildevand fra boliger og virksomheder i Kolding. Det svarer til det årlige elforbrug i 2000 almindelige parcelhuse. Så en besparelse på 8 %, som den der nu bliver en realitet, kan mærkes.

”Besparelsen bliver på ca. 700.000 kWh, eller det, der svarer til 140 familiers årlige elforbrug,” fortæller bestyrelsesformand for Kolding Spildevand, Knud Erik Langhoff (C).

Vi skal ud på centralrenseanlægget i Agtrup for at finde kilden til den store besparelse. Faktisk helt ned på bunden af anlæggets store bassiner, hvor bakterier sørger for at rense spildevandet, så det kan ledes ud i Lillebælt.
”Bakterierne nedbryder det organiske materiale i spildevandet, altså det vi skyller ud i toilettet. For at de kan gøre det, skal bakterierne bruge en masse ilt, og det har vi indtil nu pisket ind i vandet,” forklarer direktør Per Holm fra Kolding Spildevand.

Men et piskeris af den størrelse bruger en masse strøm, så nu bliver det afløst af noget, der mest af alt minder om en enorm akvariepumpe. Store måtter med bittesmå lufthuller bliver nemlig lagt ud i bunden af bassinerne. Den luft, der bliver pustet ind i måtterne bliver fordelt jævnt og med stort tryk i bassinerne, og dermed bliver vandet iltet endnu mere effektivt end før. Og med et langt lavere energiforbrug.

”Vi bruger 1,6 mio. kWh om året på den såkaldte beluftning af spildevandet. Med de nye måtter kommer det tal ned på 900.000 kWh. Vi sparer 25 % på centralrenseanlæggets energiforbrug, og det svarer til 8 % af Kolding Spildevands samlede forbrug,” siger Knud Erik Langhoff.

Et rådgivende ingeniørfirma har kortlagt, hvor Kolding Spildevand både kan spare endnu mere på energiforbruget og selv producere mere energi.

”Det hele er en del af vores strategi om at udvikle Kolding Spildevand til en moderne klima-, miljø- og energivirksomhed til gavn for borgere og virksomheder i hele Kolding Kommune,” slutter Knud Erik Langhoff.

Publiceret 03 January 2015 11:30