Brugen af nytårskrudt var desværre ikke begrænset til det øjeblik, hvor 2014 blev til 2015.

Brugen af nytårskrudt var desværre ikke begrænset til det øjeblik, hvor 2014 blev til 2015.

Færre indbrud, men mange krudtknald

Rolig indbrudsjul, men kanonslag koster 16-årig dreng hørelsen

Af
Louise Ritter

Politiet er ikke ligefrem på julekort med landsdelens mest kendte indbrudstyve, men næsten.
I tiden op til højtiden aflagde ordensmagten hjemmebesøg hos en række velkendte indbrudstyve, ønskede dem god jul og mindede samtidig om, at der i jule- og nytårsdagene ville blive holdt godt øje med dem.
De udvidede 'julehilsner' har tilsyneladende virket. I hvert fald har Syd- og Sønderjyllands Politi noteret et fald i indbrudstallet på 25 procent denne jul i forhold til julen 2013.
Ordensmagten vil dog ikke selv tage hele æren for de færre indbrud. Generelt er folk blevet langt bedre til at sikre deres hjem, og ikke mindst til at hjælpe med at sikre naboens også.
“Borgerne skal have al mulig ros, fordi de har taget begrebet nabohjælp til sig. Nu gælder det så om at holde fast i det. Det skal blive til verdens bedste vane at passe på hele nabolaget og være nysgerrig på, hvem der færdes og hvorfor,” siger Christian Østergård, specialkonsulent ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Krudt og kanonslag

Desværre holdt de positive meldinger fra ordensmagten ikke ved nytåret over. Natten til den 30. december mistede en kun 16 år gammel dreng hørelsen på det ene øre, da et kanonslag eksploderede lige ved siden af ham på Skads Byvej, hvor han stod i vejkanten med nogle kammerater. Kanonslaget blev kastet ud fra en bil - muligvis en grøn VW Polo. Tidligere på aftenen samme dag var de - formentlig - samme gerningsmænd skyld i, at en kvinde på Blichers Allé fik sit livs chok, da de med et kanonslag gennem hendes brevsprække ødelagde hele hendes entré.
De to episoder fik pulsen helt op hos politikommissær Tage Jehn, der til Lokalavisen sagde:
“Dem skal vi have fat i! “
Den opgave mangler dog i skrivende stund fortsat at blive løst. Til gengæld har politiet i nytårsdagene haft travlt med at optage sager om sprængte skraldespande og i særdeleshed postkasser. På landsplan forventedes det på forhånd, at hver tiende postkasse ville blive sprængt i stykker af nytårskrudt, og politiet i Esbjerg har da også en halvlang liste over netop den slags forseelser begået den seneste uges tid.
På Eriksensvej i Esbjergs vestlige del har en postkasse fået bunden sprængt ud, og i Rolfsgade er en anden forvandlet til ukendelighed for bare at nævne et par stykker. Også på Fanø er nytårskrudtet brugt til andet end at fejre 2015s komme med. Her er mindst tre postkasser også sprængt i luften.

Publiceret 05 January 2015 11:45