Lene Olsen og Catharina Reese siddende ved at undervisningsbord hos VUC. Bag står Uddannelsesleder Pia K. Madsen

Lene Olsen og Catharina Reese siddende ved at undervisningsbord hos VUC. Bag står Uddannelsesleder Pia K. Madsen

HF har succes med at dele klasserne efter alder

VUC Vejle har gode erfaringer med at opdele HF-klasserne efter alder

Af
Jørgen Flindt

En hue med lyseblå bånd venter på Lene Olsen og Catharina Reese, for de er i fuld gang med at tage en gymnasial uddannelse i form af en HF hos VUC på Campus Vejle, hvor man uddanner unge og voksne fra 17 år og op.
Og de to kvinder er begge placeret i en såkaldt HF-voksenklasse, hvor næsten alle elever er fra 24 år og op. Den ældste i klassen er 41 år. Lene og Catharina er henholdsvis 26 og 24 år. Begge er meget glade for, at de nu har muligheden for at komme i en aldersinddelt klasse.
“Det er rigtigt rart. Der er altså stor forskel på at være for eksempel 17 år end vores alder. Vi er forskellige steder i livet. I vores klasse er der blandt andet elever med børn, og det tages der hensyn til, og der går heller ikke så meget snak om byture i det. Det, at tage en uddannelse, kræver, man er seriøs, og det er vi alle i klassen,” siger de.
Begge har en erfaring at snakke ud fra, for de har begge tidligere prøvet at få den hvide hue med lyseblåt bånd på, men dengang var de begge yngre, og motivationen var anderledes.
“Der gik druk og byture i det, og den slags er ikke så sjovt længere,” siger Catharina.

Ikke så stort sted

Så de to studerende knokler på. Huen venter derude, og begge har planer om at læse videre. HF på VUC er tilsvarende den HF, man kan tage på forskellige gymnasier.
“Men vi er jo ikke så stort et sted, hvilket mange af eleverne er glade for. Vi, som VUC, kan holde til, at vi aldersopdeler klasserne. Vi begyndte med det sidste år, så det er for tidligt at konkludere alt for meget. Men vi har valgt at fortsætte, for vi kunne tidligere se, at klasserne ofte brækkede over på grund af forskelle i elevernes alder og ståsted i livet. Det kan vi se, at vi bedre undgår nu,” siger Lisbeth Nielsen, der er Uddannelseschef for HF på VUC Vejle.

VUC er for alle

VUC Vejle er lige flyttet i nye lokaler på Boulevarden, så skolen nu læner sig helt fysisk opad handelsskolen. Det giver mulighed for eleverne at være en del af en stor skole, men også mulighed for bare at være en del af den mindre skole, som VUC i sig selv er. VUC er med 300 elever et lille sted.
“VUC er en broget forsamling på godt og ondt. Men vi er et rummeligt sted, og presset er ikke så stort her. Vi er åbne og tager os af de problemer og udfordringer, der opstår. For eksempel er der nogle elever, som har børn, og skal have tingene til at hænge sammen, og det planlægger vi efter,” siger Pia K. Madsen, der er Uddannelsesleder.
Sidste år udklækkede VUC Vejle 75 nye studenter, men skolen har også andre klasser for voksne som 9. klasse, 10. klasse, enkeltfag og ordblindehold.

Forskellige HF-hold

HF-ung: For dig som også vil have del i ungekulturen, når du går i skole. Selvom du er mellem 17 og 21 år, har du også mulighed for at vælge HF-mix, som har en lidt ældre aldersfordeling.
HF-mix: For dig, som vægter både ungekulturen og styrken ved de mange livserfaringer, der er repræsenteret på holdet, lige højt. Selvom du er mellem 21 og 23 år, kan du også vælge HF-ung eller HF-voksen. 
HF-voksen: For dig, som vægter styrken ved mange livserfaringer højt. Selvom du er over 24 år, kan du også vælge HF-mix med en lidt yngre aldersfordeling.

Publiceret 08 January 2015 08:00