Susanne Eilersen (DF): Fredericia vil huse både nye og eksisterende uddannelser på det kommende campus på Bülows.

Susanne Eilersen (DF): Fredericia vil huse både nye og eksisterende uddannelser på det kommende campus på Bülows.

Uddannelse skal forandre Fredericia

Det vil tage en generations tid at løfte Fredericia. Men så sker det

Af
Peter Friis Autzen

Fredericia er bagud, når man ser på borgernes gennemsnitlige uddannelsesniveau og sammenligner med landsgennemsnittet. Men sådan skal det ikke blive ved med at være, mener viceborgmester og formand for Børne- og Uddannelses-udvalget, Susanne Eilersen (DF),
“Det vil tage en generations tid at komme på niveau med de byer, vi helst vil sammenligne os med. Altså 15-20 år. Og der skal knokles for sagen i alle de år,” siger hun.

Analyse: Udfordringer

Det er ikke nyt, at Fredericia har såkaldt socioøkonomiske udfordringer. For eksempel er der flere uuddannede, flere på overførselsindkomst og flere med dårligt helbred i Fredericia end i sammenlignelige byer. Sådan har det været i flere generationer.
Senest blev problemerne slået fast i 2012 i en analyse fra det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning. Siden er der gjort en del tiltag, fortæller Susanne Eilersen.
“Vi har for eksempel lavet en naturfagsstrategi for de 0-18-årige,” siger hun.
Strategien skal få flere elever til at opsøge naturfagene i skolen og siden uddanne sig videre i dem.
“Vi ved, at børn følger den udviklings- og uddannelseskurve, de lægger sig på allerede meget tidligt - faktisk allerede i 0.klasse. Så derfor giver det mening at give børnene interesse for naturfag allerede så tidligt. Og det gør vi med strategien,” siger Susanne Eilersen.

Nye uddannelser på vej

Tallene viser, at Fredericia er ved at nå i mål med hensyn til regeringens mål om, at mindst 95 procent skal tage en ungdomsuddannelse.
Lokalt har visionen været at nå helt op på op på 98 procent, men det mål nedjusteres nu til 95 procent for ikke at lægge et for hårdt pres på skolerne.
Desværre viser det sig, at mange af de lokale unge forlader Fredericia, når først de har gennemført ungdomsuddannelsen. De vil arbejde eller uddanne sig andre steder.
“Og samtidig flytter en del unge uden andet end 9.klasse i bagagen hertil. Så selvom vi altså selv når målene, står vi alligevel med et uddannelsesniveau under gennemsnittet,” siger Susanne Eilersen.
Løsningen ligger måske på den nedlagte Bülows Kaserne, der i det kommende år fungerer som asylcenter.
“Kasernen skal omdannes til et moderne campusområde med kollegium og nye uddannelser. Men det er endnu for tidligt at afsløre, hvilke uddannelser, vi arbejder på at skabe eller skaffe,” siger viceborgmesteren

Publiceret 08 January 2015 06:00