“Jeg er glad for, at jeg blev opereret. Der er mange gener, men jeg er i live og har mere energi”, siger Jan Christensen. PFA

“Jeg er glad for, at jeg blev opereret. Der er mange gener, men jeg er i live og har mere energi”, siger Jan Christensen. PFA

Den lette løsning er ikke altid så let

Jan Christensen blev fedmeopereret og tabte sig - men det kostede

Af
Peter Friis Autzen

“Jeg har tabt omkring halvdelen af min vægt”, siger Jan Christensen fra Fredericia.
“Men prisen har været høj”, tilføjer han.
For snart fire år siden blev Jan opereret. Hans læge havde indstillet ham til en såkaldt gastrisk bypass-operation, fordi han ellers ville dø af sin overvægt.
Ved operation reduceres mavesækkens størrelse, og tarmforløbet ændres.
“Nogle betegner den slags som 'den lette løsning'. Men det har det ikke været for mig”, siger Jan.
Han understreger, at han ikke klager over operationen eller dens udførelse.
“Jeg vil bare gerne oplyse folk om, at man ikke skal tage let på sådan en operation. For nogle patienter har den store omkostninger. Og dem er jeg desværre en af”, siger han.

Rysteture og koldsved

Umiddelbart efter operationen begyndte kiloene at rasle af Jan.
“Det var fantastisk i begyndelsen. Bivirkningerne var der, men jeg havde fået at vide, at de ville gå i sig selv senest efter to år. Men nu er der gået fire”, siger han.
Jans mavesæk er ikke vokset endnu siden operationen.
“Det betyder, at jeg stadig har en mavesæk på størrelse med min tommelfinger. Så jeg er nødt til at spise meget små portioner. Og derfor er jeg nødt til at spise hver anden time. Til morgenmad kan jeg spise fem spiseskeer havregryn med mælk på. Måske seks. Til aftensmad kan jeg klemme én frikadelle og måske to kartoftler ned. Når jeg er på arbejde må jeg have en madpakke med mange små rugbrødsmadder og radisser. Radisserne er i stedet for at drikke - for det kan jeg ikke et kvarter før og efter at have spist”, siger han.
Hvis Jan spiser for meget eller forkert - for eksempel noget fedtholdigt eller et stykke slik - går det galt.
“Jeg får ryste-anfald, hjertebanken og svedeture. Det er meget, meget ubehageligt”, siger han og tilføjer, at han forlængst har indrettet sit liv efter de nye krav.
“Det betyder, at vi stort set aldrig går ud. Bare det at blive inviteret ud at spise, gør mig nervøs”, siger han.
Jan kan ikke længere føle sult. Men kan han mærke det, når blodsukkeret falder.
“Så begynder jeg at ryste lidt og bliver febrilsk. Så ved jeg, at det er tid at spise. En lille smule”, siger han.
En anden uheldig følge er, at han altid har kolde hænder og fødder.
Knap fire år efter operationen skulle Jan på bordet igen. Denne gang for at få fjernet 20 centimeter overskydende hud hele vejen rundt om maven - svarende til til to-tre kilo.

Publiceret 10 January 2015 08:00