Arkæolog Tina Hansen Adam (th) har hjulpet Ron Ruston og Jonna Kehlet med at markedsføre den sydlige del af Hærvejen. Foto: Svend Mikael Larsen

Arkæolog Tina Hansen Adam (th) har hjulpet Ron Ruston og Jonna Kehlet med at markedsføre den sydlige del af Hærvejen. Foto: Svend Mikael Larsen

Pension Lindely fik besøg af arkæolog

Ron og Jonna havde idéerne, og Tina samlede dem til en løsning

Af
Af Svend Mikael Larsen

Det er nok de færreste, der tager hele turen fra Limfjorden til Flensborg, når de vil ud at vandre eller cykle på den tusinde år gamle Hærvejen. Har man kun en dag eller weekend til rådighed, vælger mange at starte turen i Viborg og så følge den jyske højderyg så langt, som tid og kræfter tillader.
Jonna Kehlet og Ron Ruston, indehavere af Pension Lindely på adressen Hærvejen 91 nær Bjerndrup, har længe gerne villet slå et slag for, at også den sydlige del af Hærvejen fra grænsen til Kongeåen kan være udgangspunkt for spændende udflugter.
“Vi har så mange tanker og idéer til, hvordan man kunne markedsføre denne del af Hærvejen, men som selvstændig erhvervsdrivende kan det være svært at finde tid til at få struktur på det og føre dem ud i livet,” siger Jonna Kehlet.
“Hos Erhvervenes Hus Aabenraa blev vi en dag spurgt, om ikke det var noget for os at få en IGA-praktikant til at løse opgaven,” fortæller Jonna kehlet.
IGA står for 'Innovativ Globaliseringsagent' og er et EU-støttet projekt, hvor veluddannede ledige efter et seks ugers kursusforløb er klar til at komme ud og stille deres særlige kvalifikationer til rådighed for små og mellemstore virksomheder i en fire ugers praktikperiode.
“På den måde kom vi i kontakt med Tina. Hun er arkæolog, så vi tænkte, at når hun kan samle skår til en krukke, så vil hun sikkert også være god til at samle vores idéer til en færdig løsning,” smiler Jonna Kehlet.

I kast med opgaven

“Målet er jo at markedsføre den sønderjyske del af Hærvejen, og med de redskaber vi fik lært på kurset, gik jeg i kast med opgaven,” fortæller Tina Hansen Adam fra Broager, som blev færdig som arkæolog i 2011.
“Først måtte jeg finde ud af, hvilken målgruppe vi henvender os til, og hvilke midler der er til rådighed for at få dem i tale. Jeg brugte selvfølgelig også meget tid på informationssøgning og på at få beskrevet hvilke attraktioner, der findes i området. Og i den forbindelse har jeg fået kontakt til en masse forskellige mennesker,” fortæller Tina Hansen Adam.
Hun har blandt andet arbejdet med en Facebook side, der ikke kun fortæller om Lindely men også om seværdigheder i området som Gejlå Bro, Kliplev Kirke og Toldsted syd for Rødekro. Det er planen, at man i samarbejde med folk lokalhistoriske arkiver vil tilbyde grupper af interesserede at høre mere om udvalgte seværdigheder.
“Det har været en rigtig spændende opgave, og jeg vil meget gerne arbejde mere med formidlingsopgaver som denne. Jeg kan godt lide at fortælle en god historie, som gør folk interesseret, og det behøver ikke kun være med et arkæologisk indhold,” siger Tina Hansen Adam.

Publiceret 10 January 2015 10:00