Illustration: Frank Hjorhöy.

Illustration: Frank Hjorhöy.

Et forudsigeligt år:

Hvad der sker - og ikke sker - i 2015

I Flindts Fodspor

Af
Jørgen Flindt

Ja, ja, jeg ved det godt. Det er svært at spå, især om fremtiden, men hvad angår det år, vi lige er hoppet ind i, virker mange spådomme nu ret forudsigelig.
Vi er mange mennesker i verden, og hver vores skæbne kender vi ikke, og derfor er det altid svær at spå om.
Men der er steder, hvor det bare er: Uha, det er nemt at være spåmand.
For nogen ting er bare nemme at forudsige. Vi skal have valg til Folketinget i år. Det er ikke en spådom, det er fakta. Det kræver vist ikke en stor spåmand for at regne ud, at blå blok vinder det valg, og at Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister. Meningsmålingerne har fortalt os det i fire år nu.
Og nu det handler om politik og valgkamp, så kommer jeg her med jordens nemmeste spådom: Politikerne bruger det meste af i år på at svine hinanden til og sige æv, hvor er de andre dumme, og hvor er vi selv så skide gode, at selv Gud må beundre os.
Det kræver heller ikke megen spådoms-talent at fortælle, at nej det bliver heller ikke i år, at Caroline Wozniacki vinder en Grand Slam. Hun har bare ikke det der ekstra, der gør, at hun kan slå Venus Williams, og dermed ingen af de helt store titler til vores danske tennis-darling i 2015.
Det er også nemt at forudesige, at verden bliver ramt af mindst én stor naturkatastrofe. Om det er vulkanudbrud, flodbølger, jordskælv eller noget fjerde er altid umuligt at forudsige, men naturen sætter sin egen dagsorden, og den kan vi prøve at afbøje - men aldrig besejre.
Krige vil fortsætte i 2015 og nye vil opstå. Længere er den vist heller ikke, for mennesker har det med at være på kant med hinanden i stedet for at se hinandens forskelle som styrker. Jeg kan også roligt spå om, at folk også i 2015 vil svine hinanden til på de sociale medier, og nej, det bliver heller ikke i år, at Danmark vinder VM i håndbold.
På lokalt plan kan jeg roligt spå om, at Jelling Musikfestival nok skal blive en succes, og at VB ikke rykker op i Superligaen. Ok, det med VB er selvfølgelig en nem spådom, for det er vist nærmest fysisk umuligt at rykke op. Holdet er jo i stedet i fuld krig om at undgå nedrykning.
Det er også nemt at spå om, at et eller andet sted i området vil der komme for megen regn i året, der kommer, og at der nok skal være dage, hvor sommersolen lokker folk til Albuen og Hvidbjerg og de andre strande.
Jeg er jo ikke spåmand, og jeg kommer til at tage fejl, som spåmænd jo ofte gør.
Da vi gik ind i 2014, havde jeg ikke lige set det komme, at den ukrainske præsident ville flygte, og at et passagerfly ville forsvinde fra jordens overflade, og at Østrig ville vinde Melodi Grandprix, og at VB stort set ikke ville vinde en hjemme
kamp i hele 2014 og være få minutter fra at gå konkurs. Og hvad der kommer til at ske i 2015 af mærkværdige, gode, overraskende, uhyggelige historier, ja det ved jeg af gode grunde ikke. Den fremtid er så forbandet svær at spå om. Måske sætter statsminister Helle en imponerende slutspurt ind, eller vi får en statsminister, ingen havde set komme.
Måske bliver Danmark verdensmestre i håndbold. Måske stopper vi med at svine hinanden til på de sociale medier. Måske stopper alle krige. Måske en meteorsten rammer os lige i hovedet. Måske vinder Østrig atter det internationale Melodi Grandprix. Denne gang med en kvinde i mandetøj.
Hvem ved?

Publiceret 11 January 2015 08:00