Flemming Aabech i privaten, hvor der bliver kreeret masser af humørfyldte streger.

Flemming Aabech i privaten, hvor der bliver kreeret masser af humørfyldte streger.

Hvidovre-tegner spreder godt humør

Det årlige humørblad, Hudibras, er udkommet for 70. gang. I den forbindelse har Hvidovre Avis besøgt tegneren Flemming Aabech fra Hvidovre, som har lagt streger til bladet

Tuschen glider ubesværet hen over A-4 arket. Flere og flere sorte streger kommer til, og pludselig er det ikke længere bare streger, men en nytårsdame med nytårshat og de karakteristiske, struttende bryster. Tegningen tog 15 sekunder, og Flemming Aabech ikke så meget som blinkede, mens han tegnede hende. Det ses tydeligt, at den erfarne tegner ikke behøver at gøre sig mange tanker om, hvordan stregerne skal blive til en figur. Det sidder i hånden, som fører tuschen.

Men det er måske heller ikke så mærkeligt. Flemming Aabech har nemlig tegnet hele sit liv, og har et cv, der ville tage pusten fra de fleste.

Netop nu kan man se hans tegninger i humorbladet Hudibras, der siden 1943 har fornøjet danskerne med sine pikante tegninger og vittige tekster. Hudibras er kendt for de klassiske vittighedstegninger af damer med bare baller og struttende barme leveret med et glimt i øjet. Bag tegningerne står en række af Danmarks bedste tegnere, som med deres tegninger sætter hjernen på arbejde og trækker i smilebåndet.

Det er langt fra første gang, at man har kunnet nyde godt af Aabechs tegninger i Hudibras. Første gang han fik tilbuddet om at tegne til bladet var for mere end 20 år siden.

- Den daværende redaktør af bladet, Rud Tikjøb, havde set mine tegninger, og så spurgte han mig, om jeg ikke ville tegne til bladet, og det ville jeg selvfølgelig gerne. Jeg kendte udmærket Hudibras, og det var en sjov opgave at få. Det er jo et blad, som i gamle dage lå ved barberen, og så kunne kunderne sidde og få et godt grin, mens de blev klippet eller barberet. Det har også længe været tradition at bruge bladet som mandelgave til manden i huset, som så kunne trække sig tilbage efter julemaden med bladet og en god cigar, fortæller Flemming Aabech.

<p class="mrub">Konen sætter kulør på</p>

Da han begyndte at tegne for Hudibras, havde han tegnestue i Charlottenlund. I dag er tegnestuen rykket ind i privaten i Hvidovre, hvor han har boet med sin kone, Jette, de sidste mange år. Og hans bedre halvdel har faktisk også haft en finger med i tilblivelsen af tegningerne.

- Jette plejede at farvelægge mine tegninger, så på den måde havde vi i mange år et rigtig godt samarbejde, fortæller Flemming Aabech.

- Ja, nu sætter jeg bare kulør på din tilværelse, siger Jette med et glimt i øjet og dasker kærligt til sin husbond.

Jette har dog stadig en vigtig funktion som testperson for sin mands humor.

- Hvis der ikke kommer så meget som et lille grynt fra hende, når jeg viser hende vittigheden, jeg har tegnet, ved jeg, at det kan være lige meget. Så er der ingen grund til at bruge mere tid på den, siger Flemming Aabech og griner.

Han sætter også pris på at have Jette ved sin side, når han kører bil, for ofte er det på køreturene, at tegneren får sine ideer til de næste vittighedstegninger. Og så er det med at få ideen skrevet ned med det samme, mens den endnu er i frisk erindring.

- Jeg har altid en notesblok på mig, for ofte får jeg idéerne til tegningerne, når jeg er ude. Så ser jeg et vejskilt, eller en reklame, der inspirerer mig, og så er det med at få ideen skrevet ned, siger Flemming Aabech og hiver en godt brugt notesblok frem fra bukselommen, som er fyldt med stikord og små tegninger.

<p class="mrub">Humoren driver værket</p>

Selvom Flemming Aabech elsker at tegne, er det i lige så høj grad kærligheden til vittighederne, der gør, at han den dag i dag slet ikke kan lade være med at lave vittighedstegninger.

- For mig kan man ikke skille de to ting ad, og jeg vil gerne blive ved med at tegne så længe, jeg kan. Derfor håber jeg også, at der fremadrettet stadig vil være nogen, der kan bruge vittighedstegninger. Før i tiden brugte man vittigheder langt mere, end man gør i dag. De fyldte for eksempel hullerne i avisen ud, men den slags er der jo ikke brug for mere. Så er det jo dejligt, at et blad som Hudibras stadig kan eksistere, siger Flemming Aabech.

Hudibras er på gaden nu, og kan blandt andet købes i kiosker og boghandlere.

Julie Stougaard

Publiceret 13 January 2015 08:00