16-årige Mads Berthelsen træner på højtryk op til ungdoms-OL senere i januar. Foto: Mikkel Hansen

16-årige Mads Berthelsen træner på højtryk op til ungdoms-OL senere i januar. Foto: Mikkel Hansen

Mads har sat kurs mod ungdoms-OL

16-årige Mads Berthelse fra Sønderborg Talentakademi har kun dyrket langrend i to år - nu skal han til ungdoms-OL

Af
Mikkel Hansen

Sønderjylland er nok ikke det optimale sted at dyrke skisport, men det kan sagtens lade sig gøre at dyrke langrend på eliteniveau, hvis man vil.
Det er 16-årige Mads Berthelsen et levende bevis på. Det er blot to og et halvt år siden, at han begyndte at dyrke langrend, og nu er han udtaget til ungdoms-OL i slutningen i af januar.
Interessen for langrend er forholdsvis ny, og Mads Berthelsen begyndte først på sporten for to og et halvt år siden.
"Min far og mig har cyklet i mange år, men vi havde lyst til at prøve noget nyt. Han er halvt grønlænder og kendte langrend på forhold. Det er en sport, der byder på naturoplevelser og mange træningsformer, og vi kan godt lide natur og hård træning," fortæller Mads Berthelsen.

Masser af træning

Evnerne på ski kommer ikke af sig selv. Han træner 8-10 gange om ugen, og hvert træningspas varer typisk mellem halvanden og fire timer.
Da sneen er en mangelvare i Sønderjylland foregår træningen ofte på rulleski, men træningen byder også på løb og cykling.
LÆS OGSÅ: Talentakademi vil have flere elever
Derudover rejser han hver anden weekend i vinterhalvåret til mere snerige egne for at træne og deltage i konkurrencer.
"Jeg tager tit til Norge og Sverige. Jeg får tilskud til nogle rejser fra landsholdet, men det meste skal jeg selv betale," fortæller Mads Berthelsen, der er en del af det danske junior-landshold.

Skal til ungdoms-OL

Den 25. til den 30. januar skal han til det europæiske ungdomsvinter-OL i Liechtenstein.
"Det bliver mit hidtil største stævne, og jeg er stadig ret ny i sporten, så det handler mest om at få en god oplevelse og lære noget, som jeg kan bruge i fremtiden. Jeg håber, at jeg kommer til at leve af langrend en dag, og min helt store drøm er naturligvis at komme med til det rigtige vinter-OL en dag."
Langrendsløbere topper typisk omkring 30 års alderen, så Mads Berthelsen har stadig god tid til at nå toppen.
"Langrend er en teknisk svær sport, og man siger, at det tager 10 år at blive en god langrendsløber, så jeg har meget at lære endnu."

Fællesskab med talenter

Han kommer fra Kollund og studerer på Alssundgymnasiet i Sønderborg, hvor han også er en del af Sønderborg Talentakademi, der åbnede i sommers.
"Talentakademiet giver mig muligheden for at kombinere træning og skole," fortæller Mads Berthelsen, der studerer på en særlig Team Danmark-ordning, der betyder, at han har fire år til at færdiggøre gymnasiet mod normalt tre.
På Sønderborg Talentakademi får han adgang til et styrketræningscenter, mental coach, kostvejledning og fysioterapeut.
"Fællesskabet er nok det bedste ved talentakademiet. Vi har alle fælles værdier. Det er godt at møde andre, der også føler, at sport og træning er så vigtigt, at man må sætte andre ting til side," siger Mads Berthelsen, der gerne anbefaler akademiet til andre:
"Hvis man er seriøs omkring sin sport og uddannelse, vil jeg klart anbefale talentakademiet."
Alligevel er det ikke sikkert, at Mads Berthelsen selv fortsætter på akademiet.
"Jeg overvejer et langrendsgymnasium i Sverige. Hvis jeg skal fortsætte min udvikling, skal jeg afsted på et tidspunkt, men hvis jeg bliver på Alssundgymnasiet, så vil jeg bestemt også fortsætte på akademiet."

null

Publiceret 13 January 2015 09:23