De unge mennesker blev præget af stram kontrol af alle autoriteter, men oprøret lurer...(Foto: Hege Karoliussen).

De unge mennesker blev præget af stram kontrol af alle autoriteter, men oprøret lurer...(Foto: Hege Karoliussen).

Spring Awakening blomstrer i fuldt flor

Teaterforeningen Fragtmentet opfører i denne uge musicalen Spring Awakening på Teater Vestvolden

Teaterforeningen Fragtmentet har siden efteråret arbejdet på højtryk med forestillingen Spring Awakening, og motivation og ambitioner har været tårnhøje. Resultatet viser, at de unge i Fragtmentet i allerhøjeste grad har noget at have netop ambitionerne i. Lørdag spillede de til en fuldstændig udsolgt premiereaften på Teater Vestvolden og publikum blev mildt sagt overvældet.

Spring Awakening udspiller sig i en tysk provinsby i slutningen af det nittende århundrede. Der var overgangen fra barn til voksen præget af stramme traditioner, tabuisering, moral og værdier, der har gjort det ualmindeligt svært at finde et personligt ståsted i verden.

I Spring Awakening fortælles de unges følelsesmæssige og seksuelle undertrykkelse i en ramme af rytmiske og rockende harmonier og ballader. Og de unges spirende kærlighed og kroppens utæmmelige begær beskrives med en intensitet, der får tårerne til at pible, når også de dystre og næsten ubærlige hemmeligheder, der kun udspiller sig mellem en voksen udnytter og et skræmt barn, folder sig stærkt og aldeles hudløst ud på scenen.

Det lidt paradoksale i at Spring Awakening fortælles i et gråbrunt 1900-tals-univers akkompagneret af rock-sange, viser sig allerede fra første sekund at være en interessant, harmonisk og yderst velfungerende kombination, der orkestreres fantastisk af et seks mand stort liveband.

Fortællingen om teenagernes følelsesmæssige og seksuelle undertrykkelse og opblomstring i en verden omgivet af fortielser, tabuer og kontrol bliver således, som Fragtmentet også selv skriver, til en stærkt rørende forestilling, hvor publikum bliver præsenteret for temaer som kærlighed, abort, overgreb, selvmord og homoseksualitet, smukt akkompagneret af Steven Saters tekster og Duncan Sheiks ørehængende rockballader.

Det er kun godt to år siden, at den lokale teaterforening Fragtmentet blev stiftet. Fragtmentent består af ca. 30 aktive medlemmer, der er en imponerende samling af unge talenter, der helt indlysende og i langt overvejende grad er dyrket - og har dyrket sig selv - i de lokale muligheder, der har været i Hvidovre. Mange af de i alt 13 skuespillere i Spring Awakening har således trådt deres barnesko på de skrå brædder i enten Hvidovre Ungdoms Teater eller Hvidovre Musikskole. Hvidovre Kommune kan derfor på sin vis takke sig selv for at have spillet en slags rolle i dyrkningen af den slags talenter, der til premieren ikke bare viste et spirende talent, men derimod en fuldt blomstrende palet af udtryk og evner.

Forestillingen kan ses frem til den 17. januar på Teater Vestevolden. Billetter kan bestilles på ticketeasy.dk.key

Publiceret 13 January 2015 08:00