En sygehuslæge kan optjene honorarer ved siden af sit sygehusarbejde, mens han/hun er på arbejde. Det er ikke rimeligt, mener Region Syddanmarks Sundhedsdirektør, Jens Elkjær.

En sygehuslæge kan optjene honorarer ved siden af sit sygehusarbejde, mens han/hun er på arbejde. Det er ikke rimeligt, mener Region Syddanmarks Sundhedsdirektør, Jens Elkjær.

Sygehuslæger får honorar i arbejdstiden

Hvis en sygehuslæge tager en sprit-blodprøve for politiet i sin arbejdstid, kan han få et honorar oven i sin løn

Af
Peter Friis Autzen

“Enten er man på arbejde for regionen, eller også er man på arbejde for politiet. Man kan ikke være på arbejde og få løn begge steder fra på samme tid,” siger Susanne Eilersen (DF).
Det fredericianske medlem af Region Syddanmarks sundhedsudvalg er utilfreds med et særligt overenskomstforhold, som sygehuslægerne har.
“Hvis politiet anholder en spritbilist og bringer ham til sygehuset for at få taget en blodprøve, kan lægen på sygehuset få sig et klækkeligt honorar fra politiet oveni sin sygehusløn for at udføre blodprøven i sin arbejdstid på sygehuset,” siger Susanne Eilersen.
Men det er ikke rimeligt, mener hun.
“Hvis nogen skal have penge for at låne en sygehuslæge ud til politiet, så er det da sygehuset. Det går ikke, at lægen får løn fra to kasser med skattekroner på samme tid.”
Susanne Eilersen vil have sundhedsudvalget på banen.
“Jeg ved godt, at vi ikke kan nægte lægerne denne ekstrabetaling, for den er skrevet ind i deres overenskomst. Men så bør vi forhandle en ny overenskomst uden denne mulighed,” siger hun.

Opgøres ikke

Ifølge nyhedsbureauet BNB kan lægerne selv fastsætte prisen, når de i arbejdstiden på sygehuset udfører en ekstraopgave for politiet.
Typisk ligger prisen mellem 712 og 1.424 kroner for de omkring ti minutters arbejde. Men i 24 ud af 54 tilfælde i en stikprøve fra Syd- og Sønderjyllands Politi har lægen fået 3.000 kroner for indsatsen.
Lokalavisen har bedt Region Syddanmark om en opgørelse over, hvor ofte sygehuslægerne udfører den slags dobbeltlønnet arbejde. Men forgæves.
“Sygehusene registrerer ikke denne aktivitet,” meddeleler regionen, som mener, at problemet er for småt til at iværksætte en dyr registrering.
Det registreres heller ikke, når læger - i arbejdstiden - udfører honorarbetalt undervisning af andre faggrupper eller skriver attester for eksempel for forsikringsselskaber. Også her siger regionen, at omfanget er meget begrænset.

Sundhedsudvalgsmedlem Susanne Eilersen (DF) vil gerne afskaffe lægernes mulighed for at tjene private honorarer, mens de passer deres sygehusarbejde.

Sundhedsudvalgsmedlem Susanne Eilersen (DF) vil gerne afskaffe lægernes mulighed for at tjene private honorarer, mens de passer deres sygehusarbejde.

Direktør: Urimeligt

Region Syddanmarks sundhedsdirektør, Jens Elkjær, bryder sig heller ikke om, at lægerne kan få dobbeltløn.
“Men for det første er det en del af overenskomsten. Og for det andet kan alternativet være meget værre,” forklarer han.
“For hvis sygehuslægerne ikke skulle kunne løfte opgaven med sprit-prøver, kunne samfundet få brug for at stable et helt nyt og meget dyrere beredskab på benene for at få løst den samfundsopgave.”
Umiddelbart vurderer sundhedsdirektøren, at problemet “betyder forsvindende lidt i driften. Både økonomisk og tidsmæssigt.”
Alligevel mener Jens Elkjær ligesom Susanne Eilersen, at lægernes honorar for arbejde udført i arbejdstiden burde tilfalde regionen eller sygehuset.
“Det springer da i øjnene, når folk kan få dobbelt løn på den måde. Folk spørger 'kan det virkelig være rimeligt?' Svaret er nej: Det er ikke rimeligt,” siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Yngre Lægers formand, Camilla Rathcke.

Publiceret 13 January 2015 08:00