(Arkivfoto).

(Arkivfoto).

Ny kampagne skal få flere i alkoholbehandling

Solrød kommune deltager i en landsdækkende oplysningskampagne om gratis alkoholbehandling som Alkohol & Samfund og Trygfonden har sat igang

SOLRØD: Selv om alle siden 2007 har haft ret til et skræddersyet behandlingsforløb gennem deres kommune, kender 78 procent af danskerne, ifølge en ny meningsmåling, ikke til kommunens alkoholbehandlingsgaranti - ligesom der hersker fordomme og uvidenhed om hvad behandlingen går ud på.
På den anonyme net-rådgivning www.hope.dk kan man med virkning fra den 13. januar læse mere om kampagnen, finde information om kommunernes gratis behandlingstilbud og lave en anonym test der viser, om man drikker for meget alkohol.
”Min far er den sejeste, fordi han er gået i alkohol behandling”. Det er det kontante budskab i kampagne-filmen, som filminstruktør Pernille Fischer Christensen har instrueret i anledning af kampagnen under mottoet 'Få respekten tilbage', og som henvender sig til både dem der drikker for meget og de pårørende.
- Alkoholproblemer berører alle samfundslag og en tredjedel af alle danskere har en person i familien, der drikker for meget. Folk med alkoholproblemer venter cirka 10 år, før de beslutter sig for at gå i behandling, og det går hårdt ud over både familien, jobbet, helbredet og økonomien. Derfor er det på høje tid at lave en landsdækkende oplysningsindsats om den redningsplanke, som alle danskere i dag har lige rundt om hjørnet; nemlig kommunernes gratis behandlingstilbud, siger Allan Jonas, projektleder i Alkohol & Samfund.
- Mange tror, at alkohol behandling er noget med antabus eller døgnbehandling, hvor man bliver revet ud af sin hverdag. Men kommunernes gratis behandling rummer en bred vifte af tilbud, og den enkelte borger får et skræddersyet forløb. For eksempel kan man i mange tilfælde vælge et ambulant terapi-forløb, så man kan passe sit job og ikke behøver være væk fra familien. Man har også mulighed for at henvende sig anonymt, fortæller Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

Solrød Kommune bakker op

Solrød Kommune bakker allerede nu aktivt op om kampagnen, og deltager i oplysnings-indsatsen. Der er bl.a. hængt plakater op på offentlige steder, og der er delt infosedler ud til bl.a. kommunens praktiserende læger.
- Netop de mange typer af tilbud og kompetencerne til at inddrage hele familien, ikke mindst børnene, er én af de helt store styrker ved kommunernes behandlingscentre, siger Anette Søgaard Nielsen, bestyrelsesformand i Alkohol & Samfund og forsker på Syddansk Universitets forskningsenhed for klinisk alkoholforskning.
Hun understreger, at den offentlige behandling tager afsæt i en lang række af godkendte behandlingsmetoder i stedet for blot én bestemt behandlingsform. Og lykkes det ikke i første omgang at blive alkoholen kvit, så gælder den gratis behandlingsgaranti stadig.
- Der findes ikke én opskrift på behandling, som passer til alle borgere med alkohol problemer, derfor er fleksibiliteten i den kommunale behandling af stor betydning. Alkohol behandling er en stor omlægning af liv og vaner, og ligesom med motion eller rygestop kræver det nogle gange mere end ét forsøg. Det gode ved kommunernes behandlingscentre er, at lykkes det ikke i første omgang, så får man en chance til eller to, hvis det er det, der skal til, siger Anette Søgaard Nielsen.
Kampagnen 'Få respekten tilbage' startede tirsdag den 13. januar med TV-spots instrueret af filminstruktør Pernille Fischer Hansen.
Filmen kan også ses på www.hope.dk, hvor man kan få yderligere information om kampagnen, teste om ens alkohol forbrug er for højt, og læse mere om de kommunale behandlingscentre.
På kommunens hjemmeside www.solrod.dk kan man desuden læse mere om kommunens gratis alkoholbehandling.
pm

Publiceret 14 January 2015 17:15