Rideklub sparer på energien

El-forbruget er mere end halveret på fire år i Broager Rideklub

Broagerlands Rideklub har for fjerde år i træk reduceret elforbruget.
Siden 2010 er forbruget faldet fra 40.000 kWh til 16.500 kWh.
Broagerlands Rideklub blev i efteråret 2014 certificeret som ZEROsport-anlæg, og klubben er desuden i gang en certificering i miljø ved Dansk Rideforbund.
I december skiftede klubben de gamle energitunge natriumlamper i ridehallen ud med nye energieffektive LED-armaturer.
De gamle lamper var længe om at varme op, så når de først var tændt, så blev de ikke slukket igen lige med det samme. De kunne alene styres via en timer, så lyset kunne sagtens være tændt i hallen selvom, der ikke var nogen aktivitet.
De nye LED-armaturer styres med bevægelsesfølere, og de tænder først, når der er behov for ekstra lys. Derudover giver de nye armaturer et meget bedre lys.
"Vi har fået tre gange så meget lys, og vi betaler kun en fjerdedel i forhold til før," siger klubbens kasserer Kirsten Hansen.
Projektet tog for alvor form, da klubben blev opmærksom på kommunens foreningslånepulje, hvor der blev lånt 60.000 kr. rentefrit. Afdraget passer med det beløb som klubben forventer at spare i el. Resten af projektet er finansieret med fondsmidler og klubbens egenbetaling.
Den næste opgave bliver at få optimeret lyset i staldene. Der skal arbejdes videre med LED-armaturer, men lyset skal også zoneopdeles, så man kan tænde, der hvor der er behov.
"Der er ingen grund til at tænde lyset i hele stalden, hvis man kun skal være i en lille del af den," siger klubbens formand Lisa Nielsen.
Broagerlands Rideklub har 150 medlemmer.

Publiceret 14 January 2015 08:00