Karina Tygesen Bock.

Karina Tygesen Bock.

Portræt:

Musik for musikkens skyld

Hen over et stykke tid vil vi præsentere Haderslev Musikskoles dygtige undervisere. Vi lægger ud med Karina Tygesen Bock

Af
pra

Karina Tygesen Bock er uddannet trompetist fra Syddansk Musikkonservatorium og har samtidig specialiseret sig inden for ensembleledelse. Karina har været tilknyttet Haderslev Musikskole som underviser siden 1987 og arbejder derudover som musiklærer på Esbjerg Kulturskole.
Ved siden af hvervet som underviser i messingblæsere er Karina Bock beskæftiget med flere forskellige projekter. I Esbjerg har hun Vesterhavsgarden, som er et harmoniorkester, og de seneste tre år har hun været engageret i Sydvestjysk Harmoniorkester, som er et samarbejde mellem Harmoniorkestret i Haderslev, Vesterhavsgarden og Aabenraa Skoleorkester. Udover glæden ved at arbejde med et stort orkester er der et andet vigtigt formål med denne konstellation, hvilket er at præsentere eleverne for et netværk af andre unge musikere. Det næste, der er i støbeskeen, er Underholdningsorkestret, som er et udvidet symfoniorkester med både strygere, blæsere og rytmegrupper. Udover de klassiske værker er filmmusik blevet en vigtig del af repertoiret.
“Jeg er overbevist om, at man husker ting bedre, når man har grint eller smilet, mens man lærte det. Stokkemetoden ligger mig fjernt. Man kan godt stille krav samtidig med at være positiv.”
Som udgangspunkt ser Karina i højere grad sig selv som vejleder end som lærer. Eleverne skal lære sig selv at spille under hendes vejledning. “Jeg vejleder dem og prøver også at motivere selvfølgelig. Men hver gang der er noget, de kan og noget de lige pludselig mestrer, så kan de klappe sig selv på skuldrene.” Hun pointerer samtidig, at noget af det vigtigste i undervisningen er, at eleverne føler sig trygge, og at de går fra timen med et smil på læben.
“Mange ting i ens liv er jo baseret på, hvorvidt man har haft disciplin til at holde kursen. Og jeg vil til enhver tid fastholde at musik er for musikkens skyld. Det er ikke fordi, man skal lære at læse eller blive bedre til matematik… Det er bare en sidegevinst. Det er musikken for musikkens skyld.”
Karina tydeliggør desuden vigtigheden af de sociale kompetencer og den fællesskabsfølelse, sammenspillet giver. Man er nødt til at arbejde sammen og være loyal over for det projekt, man er en del af. “At synge eller spille sammen udvikler faktisk nogle stoffer i ens hjerne, der gør, at man bliver gladere. Der er mange værdier i det, og så har vi jo et samfund i dag, hvor vi sidder meget bag skærme. Så betyder det meget at være nærværende og interagere med andre mennesker - eksempelvis i musikken,“ slutter hun af.

Publiceret 16 January 2015 06:00