Det kan være lige så risikabelt at taste på sin GPS eller rode med radioen som at skrive SMS, når man kører i trafikken.

Det kan være lige så risikabelt at taste på sin GPS eller rode med radioen som at skrive SMS, når man kører i trafikken.

GPS er lige så risikabelt som SMS

KØRSEL: Det kan være lige så farligt at rode med sin GPS som sin mobil, når man sidder bag rattet. Men der er stor forskel i holdningen til det, når man spørger befolkningen. Det viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.
Hvis du kører ud ad en landevej med 80 km/t og kigger på din mobil i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter i blinde.
Uopmærksomhed er et stort problem i trafikken, og derfor gennemfører Rådet for Sikker Trafik og brancheorganisationen
Forsikring & Pension netop nu en landsdækkende kampagne, "Kør bil, når du kører bil", der kan ses i TV og i alle landets biografer. Se kampagnefilmen på www.sikkertrafik.dk.
Spørger man befolkningen, så er der stor forskel på, hvad trafikanterne opfatter som risikofyldt, når de sidder bag rattet. Et stort flertal på 79 procent mener, at det er uacceptabelt at skrive på sin mobil, mens man kører.
Men kun 49 procent synes, at det er uacceptabelt taste på sin GPS, mens bilen drøner ud ad vejen. Det viser en web-baseret undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik med flere end 3.000 deltagere.
- Uanset om man kigger på sin mobil eller sin GPS, så er det lige farligt, når man kører i trafikken. Blot få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser andre trafikanter eller ikke når at reagere, hvis andre bilister for eksempel laver fejl i trafikken, siger Søren Troels Berg, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Det er også uopmærksomhed..

For at få flere til at være opmærksomme sætter kampagnefilmen "Kør bil, når du kører bil" netop fokus på flere forskellige ting, der kan tage opmærksomheden fra trafikken.
Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har tidligere gennemført kampagnen, og har valgt at gentage den i januar måned i hele landet.
I kampagnefilmen vises flere forskellige former for uopmærksomhed.
Det er for eksempel en håndværker, der roder med papirer, en mor der er uopmærksom på grund af et grædende barn på bagsædet og et par som skændes, så det brager, hvilket også kan tage opmærksomhed fra trafikken.

Var uopmærksom og kørte galt

Som en del af kampagnen kan man på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside møde personer, der kørte galt, da de havde fokus på en GPS, musik på mobilen eller en kaffekop i stedet for trafikken forude.
Se de personlige videohistorier på http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Kampagner/Kampagner/Uopmaerksomhed.aspxpm.

Opmærksomhed i trafikken

Der er uopmærksomhed involveret i 35 % af alle dødsulykker på vejene.

Hvis du kører 50 km/t og tjekker din mobil i 5 sekunder svarer til at køre 70 m i blinde.

46 % af bilisterne siger, at de har været tæt på at køre galt pga. uopmærksomhed

Gode råd:
Indstil GPS'en, ring, skriv sms, giv barnet sutten etc. inden du kører.

Brug aldrig håndholdt mobiltelefon, mens du kører. Hverken til opkald, sms eller mail.

Kør ind til siden, hvis du har brug for at koncentrere dig om andre ting end at køre bil.

Publiceret 18 January 2015 17:15