Der er penge at spare på elprisen for den aktive forbruger. Man skal dog se sig godt for, når man skifter elleverandør.

Der er penge at spare på elprisen for den aktive forbruger. Man skal dog se sig godt for, når man skifter elleverandør.

Her sparer du flest penge på el

En ny rapport fra analysebureauet Damvad hjælper forbrugeren til at finde vejen i junglen af el-aftaler. Det er stort set de samme 10 aftaler, der er billigst, ligegyldigt hvor stort dit forbrug er.

EL: Det kan være svært for den almindelige dansker at gennemskue, hvor man får den billigste el-aftale. Derfor har DONG Energy bedt det uafhængige analysebureau, Damvad, om at undersøge, hvilke aftaler, der det seneste år har kunne levere de bedste priser på el.
Undersøgelsen konkluderer, at der er penge at spare ved at vælge de billigste aftaler – især hvis man har et stort elforbrug. Har man et årligt elforbrug på over 10.000 kilowatt-timer kan man spare over 3000 kroner, hvis man skifter fra den dyreste aftale til den billigste.
I top 10 finder man en blanding af både kendte og nyere selskaber, men fælles for langt de fleste af de billigste aftaler er, at de er baseret på variable priser, hvilket vil sige, at prisen ikke er låst fast længere end en måned frem og dermed følger den almindelige prisudvikling i kilowatt-time-prisen.
For den almindelige forbruger kan elmarkedet godt opleves som lidt af en jungle med uigennemskuelige aftaler og forvirrende udregningsmodeller. Derfor har Damvad også kigget på, hvad forbrugeren særligt skal være opmærksom på, når man skal indgå en aftale med et energiselskab.
Om baggrunden for analysen siger privatkundedirektør Louise Hahn, DONG Energy:
- Jeg håber, at rapporten vil være med til at skabe gennemskuelighed på elmarkedet og stimulere kundernes lyst til at bruge de forskellige muligheder på markedet. Og så håber jeg også, at vi har fået udpeget nogle af de områder, hvor man som forbruger skal sørge for at læse det, der står med småt, for at finde ud af om man er ved gøre en god eller en dårlig handel.
NettoPower er ifølge rapporten billigst på elområdet - tæt forfulgt af Switch.dk og Energi Fyn Handel. DONG Energy El & Gas er nr. seks.
Se hele rapportens resultater på www.dongenergy.dk og sammenlign selv priser på www.elpristavlen.dk.
mr

Fem gode råd

Uafhængigt af hvilken type forbruger man er peger rapporten på nogle gode råd, hvis man overvejer at skifte elselskab:

1. Tag stilling til hvor ofte du vil undersøge elmarkedet og skifte leverandør. Tag fra start stilling til, om du er den bekymringsfrie forbrugertype, hvis husstand ønsker at have produktet i en længere periode, eller om du er en prisjæger, der blot ønsker produktet i en introperiode og derefter undersøger markedet på ny.

2. Hvad sker der, når introduktionsperioden udløber? Vær særligt opmærksom på dine betingelser efter introduktionsperiodens udløb. Betingelserne kan have ændret sig, så de ikke længere stemmer overens med de betingelser, der var i introduktionsperioden.

3. Vær på vagt, hvis et tilbud lover meget store besparelser. Vær opmærksom på, at hvis du bliver lovet større besparelser end 15 %, så skal du være ekstra kritisk overfor beregningen af denne besparelse.

4. Højt, fast abonnement eller høj kilowatttime-pris? Det er vigtigt at kende sit forbrug og eventuelle udsving for at vide, om et højt abonnement og en lavkilowatt-timepris er attraktivt. Hovedreglen er, at en høj abonnementspris egner sig bedst til husstande med et middel eller stort forbrug, mens et lavt abonnement egner sig bedst til husstande med et lille forbrug.

5. Læs det med småt. Vær opmærksom på, om der kommer andre typer af udgifter såsom, at man skal købe en elmåler, som ikke kan benyttes efterfølgende, eller om der er særlige gebyrer i forbindelse med flytning.

Publiceret 18 January 2015 14:00