Af Ole Adrian Sørensen

Af Ole Adrian Sørensen

Det største problem

At Hvidovre er en forstad til København er et ubestideligt faktum. At Hvidovre er placeret på den københavnske Vestegn er også en realitet. Hvidovre er på mange måder en underlig lang størrelse. Hvidovrevej er lang. Det tager lang tid at gå fra den ene ende til den anden - eksempelvis fra Hvidovre Havn til Hvidovre C.

Kaster man sig ud i projektet - den lange gåtur - kan man sådan cirka halvvejs stoppe op ved Hvidovre Rådhus.

Så er man i Hvidovres "Bymidte". 

På den ene side af Hvidovrevej har man Rådhuset og Medborgerhuset - på den anden side Risbjerggård og en græsplæne.

De fleste af Hvidovres borgere kan nok hurtigt blive enige om, at der her ikke er meget at komme efter. Hvidovre nærmest skriger efter et naturligt centrum - en bykerne eller en bymidte om man vil..

Der arbejdes på at skabe en ny bymidte - med eller uden Risbjerggård. Der holdes møder og workshops. Der arrangeres "midlertidige aktiviteter" og to arkitektfirmaer er inviteret. Kommunen tager initiativ til borgerinitiativer - og nogle borgere tager, helt af sig selv, også initiativer.

Arkitektfirmaerne er inviteret til at give nogle bud på bymidten. Arkitekterne skal analysere området, sætte sig ind i det historiske - i “Hvidovres DNA” og de skal indarbejde deres input i to scenarier for en ny bymidte - ét med Risbjerggård og ét uden.

Men har Hvidovre et særligt DNA - eksisterer der en særlig Hvidovre-identitet? Har denne her forstadskommune på den københavnske Vestegn overhovedet noget at byde på?

Svaret må været et klart JA. Historien viser, at mange bliver boende her fra de bliver født til de ender på plejehjemmet. Historien viser, at mange der er flyttet til andre kommuner efter nogle år flytter hjem igen.

Men Hvidovre er ikke kun Hvidovrevej og bymidten. Hvidovre er også Avedøre Stationsby. I disse måneder er der igen uro og hærværk i Stationsbyen. Sidste år i januar truede et par klaphatte med at brænde biblioteket og gymnasiet ned. Alligevel er langt de fleste Hvidovreborgere "stolte" og tilfredse med at bo i Hvidovre. For det der sker er jo ude i Stationsbyen..

Det er Hvidovres største problem. At Stationsbyen aldrig er blevet integreret som en naturlig del af resten af Hvidovre. Det problem må politikerne forholde sig til. Det er langt vigtigere end om vi skal have en bymidte med eller uden Risbjerggård.

Publiceret 20 January 2015 08:00