Når Mikkel Milsgaard ikke skriver børnebøger, gør han brug af sin fantasi på andre måder. Han har blandt andet bygget et sørøverskib i et træ i haven til sin søn, Alfred.

Når Mikkel Milsgaard ikke skriver børnebøger, gør han brug af sin fantasi på andre måder. Han har blandt andet bygget et sørøverskib i et træ i haven til sin søn, Alfred.

Mikkel Milsgaard sætter gang i børns fantasi

Havmågerne skriger, bølgeskummet sprøjter, og Alfred holder godt fast i skibets ræling, mens han af sine lungers fulde kraft beordrer sine pirater til at sende kanonkugler mod fjendens skib.

Af
Julie Stougaard

Fodbolde flyver som kanonkugler ned fra det hjemmebyggede sørøverskib i træet, og fireårige Alfred jubler. Fjenden er elimineret.

Sørøverskibet i den regnvåde have i Hvidovre er et af Alfreds fars påfund. Mikkel Milsgaard elsker nemlig at skabe noget, der giver børn anledning til at bruge deres fantasi. Og det gælder ikke kun sørøverskibe. Han er netop aktuel med de tre nye børnebøger: “Jeg vil være verdens stærkeste”, “Mig og kæmpefisken” og “Jeg bliver tingfinder”.

Børnebøgerne står i skarp kontrast til hans daglige arbejde som journalist på ugebladet Ude og Hjemme, hvor han skriver om emner som drab, selvmord og kidnapninger. Og så er det meget rart engang i mellem at beskæftige sig med noget helt andet.

- Når man har et så alvorligt arbejde i hverdagen, har man brug for at have det lidt sjovt i fritiden. Så på et tidspunkt tænkte jeg: “Nu vil jeg lave noget, der ikke er så seriøst”, og så kom ideen til børnebøgerne, fortæller Mikkel Milsgaard.

<p class="mrub">Eventyret er i hverdagen</p>

Hans bøger henvender sig til drenge og piger i alderen fire til seks år, og historierne tager oftest udgangspunkt i hverdagslivet, som er nemt for børnene at forholde sig til.

- Jeg er meget inspireret af Alfons Åberg, som jeg selv fik læst højt fra, da jeg var barn. På samme måde som i Alfons Åberg er omdrejningspunktet i mine historier dialogen mellem barnet og den voksne i en helt almindelig hverdagssituation. Hvor den voksne er den tålmodige, inspirerende og dygtige til at formidle og forstå. Og barnet er den nysgerrige, grublende figur, som altid når frem til en forståelse af tingene på sin helt egen måde, siger Mikkel Milsgaard.

På den måde håber han på at kunne inspirere børnene til at være nysgerrige og opfindsomme.

- Jeg mener, at nysgerrigheden er grundlaget for, at man har lyst til at lære resten af livet. Hvis man har den med sig, kan man nå langt, siger han.

Som noget nyt kan barnet nu selv blive hovedpersonen i hans bøger. Via forlaget “minbedstebog.dk” kan man nemlig gøre den pågældende bog helt personlig ved på hjemmesiden at indtaste forskellige oplysninger som for eksempel barnets navn. På den måde bliver barnet hovedperson i sin egen historie.

<p class="mrub">Alfreds muskler var inspiration</p>

Også sønnen Alfred på fire er en stor inspirationskilde. Det var ham, der gav sin far ideen til at skrive den nye bog “Jeg vil være verdens stærkeste”.

- Han giver mig jo et indblik i, hvad sådan nogle størrelser går rundt og spekulerer på, og lige nu er han blandt andet meget optaget af at være stærk. Så kan han finde på at sige: “Se lige: jeg kan løfte den her,” og så kommer han slæbende med vores gyngestol eller en anden stor ting. Og nogle gange siger han: “Jeg har stooooore muskler”, mens han står og spænder sine overarme. Derudfra opstod spørgsmålet: Hvad nu, hvis man faktisk var helt vildt stærk? Hvad ville man så bruge alle musklerne til? Og det kom der så en bog ud af, fortæller Mikkel Milsgaard.

På trods af en travl hverdag med mange rejser skorter det ikke på historier fra Mikkel Milsgaards hånd. Udover de tre bøger, som netop er blevet udgivet, er der tre nye børnebøger på vej, som udkommer i marts.

- Jeg kan bare ikke lade være. Jeg har sedler liggende rundt omkring over hele huset med ideer til historier, og jeg bliver rastløs, hvis jeg ikke skriver børnebøger. Det er bare en virkelig god hobby. Så jeg skriver ikke for at blive kendt eller rig. Jeg gør det for min egen fornøjelses skyld, og fordi jeg bare gerne vil lave nogle gode børnebøger, siger Mikkel Milsgaard.

null

Publiceret 20 January 2015 08:00