Skolevalg på Tistrup Skole giver indblik i demokratiet

Alle folkeskoleelever i Varde Kommunes 8. og 9. klasser deltager i det landsdækkende Skolevalg den 29. januar 2015. Valget gennemføres så autentisk som muligt med valgkort, stemmesedler, stemmebokse og valgurner

12. januar udskrev statsminister Helle Thorning-Schmidt valg for folkeskolens elever i 8. og 9. klasse. Og lige siden har eleverne været optaget af at finde på politiske mærkesager, lave kampagner og erobre den politiske dagsorden på hver deres skole. Selve valget foregår den 29. januar, men inden da kommer eleverne gennem tre uger med valgkampslignende undervisningsforløb.
I løbet af valgkampen skal eleverne vælge de mærkesager, de vil kæmpe for. Og derefter skal de forsøge at fange vælgernes opmærksomhed og opbakning på de sociale medier. Til sidst skal eleverne så selv stemme på det politisk parti, de er mest enige med.

Kæmper for offentlig transport

På Tistrup Skole er Anna Nim og Anders Sørensen fra 8. klasse hurtigt blevet optaget af valget. Og de er begge kommet til at tænke nærmere over deres egen rolle i samfundet:
”Undervisningsformen får mig til at tænke på, at vi jo ikke er børn så meget længere. Snart skal vi være med til at tage beslutninger om, hvordan samfundet skal være,” siger Anna Nim og fortæller om sit valg af mærkesager:
”Jeg har valgt ud fra interesse og hvad jeg kunne stå inde for. Men min far prøvede godt nok at sælge nogle andre mærkesager til mig, som han syntes var bedre. Men jeg har fastholdt mit fokus på bedre og billigere, offentlig transport, niveaudeling i folkeskolen og afskaffelse af farligt børnearbejde,” siger den viljefaste pige fra Tistrup Skoles 8. klasse.
Anders Sørensen har også oplevet, at skolevalget giver indblik i demokratiets muligheder og forpligtelser:
”Vores deltagelse i Skolevalg får mig til at føle mig lidt voksen, og at jeg har indflydelse. Det er godt at prøve et rigtigt valg og blive forberedt på, hvordan det bliver for os, når vi får stemmeret," siger Anders Sørensen fra 8. klasse.
”Man får også øvet sig i at danne sin egen mening om politiske emner,” forklarer han. Anders Sørensen fortæller også, at han har valgt mærkesager ud fra sagernes relevans. Derfor arbejder han for billigere offentlig transport og et ja til atomkraft. Derudover kæmper Anders Sørensen for fri hash på recept til syge mennesker, der kan have gavn af stoffet. ”Så behøver de ikke købe det hos kriminelle,” siger drengen fra 8. klasse på Tistrup Skole.

Begejstret skolelærer

Skolelæreren er begejstret På skolen er lærer Astrid Søs Olesen også begejstret for Skolevalg.
”Jeg bruger valget som undervisning i samfundsfag, og jeg har oplevet, at eleverne er engagerede og nærmest kastede sig ud i at vælge mærkesager – og på den måde også score points på hjemmesiden,” fortæller Astrid Søs Olesen og henviser til den hjemmeside, der bruges over hele landet i undervisningen.
Tirsdag den 27, januar har Tistrup Skole arrangeret en paneldebat med deltagelse af unge fra partiernes ungdomsafdelinger, og to dage senere skal selve valget gennemføres. På afstemningsdagen er der allerede lagt program og lånt valgudstyr, så det hele kan blive så rigtigt som muligt.
Udvalgsformanden for Børn og Unge i Varde Kommune, Per Rask Jensen, er begejstret for de unges lyst til at arbejde med demokratiet:
”Det er vigtigt, at eleverne på denne måde oplever, at de har indflydelse på samfundet,” siger Per Rask Jensen og tilføjer: ”Jeg håber, at det for mange unge bliver en vedvarende interesse, hvor de griber muligheden for at påvirke samfundet,” siger han.
FAKTA
Se mere på skolevalg.dk
Når stemmerne er talt op om aftenen den 29. januar, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på kanalen DR Ultra.
Skolevalg er finansieret af Folketinget og Undervisningsministeriet.

Publiceret 23 January 2015 06:00