Fredericias tidligere borgmester, Thomas Banke (V) vil gerne være Venstres lokale folketingskandidat. Hvis han stiller op i Fredericia, kommer han på stemmesedlen i hele Sydjylland
Foto: Rasmus Herlufsen/Hippofoto.dk

Fredericias tidligere borgmester, Thomas Banke (V) vil gerne være Venstres lokale folketingskandidat. Hvis han stiller op i Fredericia, kommer han på stemmesedlen i hele Sydjylland Foto: Rasmus Herlufsen/Hippofoto.dk

Thomas Banke:

Jeg vil i Folketinget

Den tidligere skandaleramte Fredericia-borgmester, Thomas Banke (V), har rystet sin nedtur af sig og går nu efter Christiansborg

Af
Peter Friis Autzen

“Ja, det er rigtigt. Jeg har fået rigtig mange opfordringer. Jeg har overvejet det grundigt og længe. Og jeg har besluttet, at jeg gerne vil være Venstres kandidat og Fredericias mand på Christiansborg.”
Thomas Banke har været på manges læber, når snakken i Fredericia har gået om den lokale Venstre-kreds' mangel på en ny kandidat, efter at Niels Martin Vind trak sig.
Indtil videre har Banke selv været tavs om emnet. Men nu tager han bladet fra munden.
“Jeg blev bidt af den politiske bacille allerede i en meget ung alder. Og det var nok landspolitikken, der trak mest, inden det kom til at handle om kommunalpolitik og byråd. Men det blev jeg nu også grebet af,” siger Thomas Banke.

Vil være mere privat

Den tidligere VU-landsformand blev landskendt gennem borgmesterjobbet. Først fordi han som meget ung - 29 år - satte sig i borgmesterstolen 1. januar 2010. Og siden fordi han tre år og to uger senere trak sig fra borgmesterposten ovenpå et kaotisk forløb med fokus på bilagrod, kørselsregnskab, hans brug af kommunens kreditkort samt afhængighed af smertestillende midler.
Siden frafaldt politiet sigtelserne, og der har været forholdsvis stille omkring Thomas Banke. Men det er slut nu, hvor han melder sig i kampen om at blive Venstres folketingskandidat i Fredericia.
“Jeg vil gerne hjælpe Venstre med at opnå den synlighed, der skal til. Men pressefolk vil opleve en anden Thomas end ham I kendte,” siger den nu 33-årige Banke.
“Jeg vil værne om mit privatliv. Det betyder blandt andet, at pressen ikke kommer ind i mit hjem.”

De sidste dage og uger op til sin afgang som borgmester var Thomas Banke omringet af presse. Her er han på vej ind til sit pressemøde, hvor han bekendtgjorde, at han ville trække sig som borgmester. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

De sidste dage og uger op til sin afgang som borgmester var Thomas Banke omringet af presse. Her er han på vej ind til sit pressemøde, hvor han bekendtgjorde, at han ville trække sig som borgmester. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Hjælp til afvænning

Thomas Banke fastholder den private linje, når de uvægerlige spørgsmål om misbrug kommer.
“Jeg faldt så hårdt, at jeg næsten fik asfalteksem og skulle have en stivkrampevaccination. Det, jeg var ude i, stopper man ikke bare med. Det er noget, man søger hjælp for at komme ud af. Og det er noget, jeg skal være opmærksom på resten af mit liv. Resten af tilværelsen skal jeg være klar over, hvad jeg skal gøre for at undgå, at det sker igen. Det har jeg fået hjælp og rådgivning til,” siger Thomas Banke til rygterne om, at han har været på afvænning.
Er du clean?
“Ja, det er jeg. Og jeg er parat. Ellers kunne jeg ikke stille op, som jeg gør nu. Jeg ville heller ikke have kunnet passe de job, jeg har haft de sidste år,” siger han.
Af hensyn til privatlivet vil han ikke oplyse, hvilke job, han har haft siden borgmester-exitten.
“Men jeg har fået en række erfaringer og viden om livet 'på den anden side'. Viden, som er meget relevant for mig som politiker. Faktisk mener jeg, at mange politikere ville have godt af et par år på det private arbejdsmarked. Der får man erfaringer, man ikke kan læse sig til,” siger han.

Fredericia skal forsvares

Thomas Banke er Venstre-mand med stort V. Men han er også fredericianer med stort F. Derfor afviser han enhver snak om opstilling i andre kredse som værende “ikke aktuelt”.
“Fredericia har meget brug for at være repræsenteret på Christiansborg. Jeg er meget, meget bekymret. Vi har allerede mistet alt for meget, men der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad Fredericia kan blive frataget hvis ikke vi kæmper,” siger han.
Banke er for eksempel bekymret for, at fremtidens tog-strategi vil svække Fredericias position som knudepunkt.
Han forudser også, at byen risikerer at miste sin sidste kaserne.
“Den næste folketingssamling vil føre til markante ændringer i det danske samfund. Og med de socioøkonomiske udfordringer, Fredericia i forvejen har, kan det gå galt for os,” siger han.
Hvilken betydning vil din fortid få for dine chancer som folketingskandidat?
“Fredericia er en svær kreds at opnå valg fra. Og jeg ved godt, at jeg deler vandene. Jeg er en enten/eller-type. Nogle kan ikke fordrage mig, og det kan jeg nok ikke gøre noget ved. Men andre synes, at jeg har gjort et godt stykke arbejde og er enige i mine synspunkter. Jeg anerkender, at jeg har begået fejl. Men jeg er et menneske med livserfaring. Og min fortid er fortid,” siger Thomas Banke.

Thomas Banke ventede længe på meddelelsen fra myndighederne om, at både sigtelse og klagesag om misbrug af kommunens kreditkort og andet, var droppet. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Thomas Banke ventede længe på meddelelsen fra myndighederne om, at både sigtelse og klagesag om misbrug af kommunens kreditkort og andet, var droppet. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

null

Publiceret 23 January 2015 06:30