Sanne Bjerggård har nu arbejdet på Café Parasollen i godt et år. I den tid er det med hendes hjælp lykkedes at bevare suppeholdet og få flere af byen erhvervsvirksomheder til at sponsorere hjælp til cafeen.

Sanne Bjerggård har nu arbejdet på Café Parasollen i godt et år. I den tid er det med hendes hjælp lykkedes at bevare suppeholdet og få flere af byen erhvervsvirksomheder til at sponsorere hjælp til cafeen.

'Mange vil ikke røre de mennesker med en ildtang'

Portræt af ildsjælen Sanne Bjerggård på Café Parasollen

Af
Af Anders Godtfred-Rasmussen

Suppeholdet på Café Parasollen er omdrejningspunktet for den 29-årige Sanne Bjerggårds arbejdsliv. Det er ikke kun et arbejde for hende, og hun bruger mange af døgnets timer på Café Parasollen i Vestergade i Vejle.
Hun startede som frivillig i december 2013 og var lidt skeptisk i begyndelsen, da hun skulle lange kaffe og ostemadder over disken, men hun fandt hurtigt ud af, at servering ikke var, hvad arbejdet gik ud på.
“Det handler om relationer med andre mennesker. Vi har 170 mennesker, som træder ind ad døren hver dag. De har alle brug for en snak og lidt omsorg. Mennesker som ikke har det nemt i hverdagen, og som bruger cafeen som et frirum,” fortæller Sanne.
Hun kommer fra et hjem, hvor faren var alkoholiker, så hun har på egen krop oplevet de problemer, nogle af brugerne på cafeen kommer med.
“Det er vigtigt for brugerne, at de møder nogen, der viser dem åbenhed og respekt og kender til de problemer, de bakser med. De har det ikke nemt til hverdag, men her på cafeen har de en tryg base, hvor de ved at de er i fred og sikkerhed,” siger Sanne.

Suppeholdet blev reddet

Sanne er social mentor og ankerkvinde på suppeholdet på Parasollen, hvor der hver torsdag, efter cafeen har lukket for offentligheden, dukker 60 narkomaner og misbrugere op. Her har Sanne og en lang række andre frivillige dækket op og lavet mad til dem alle, så de får nogle timer med god mad, hygge med andre og mulighed for at glemme deres problemer en stund.
“For et års tid siden var suppeholdet ved at lukke, for der var ikke penge til at køre det videre, men det mente jeg ikke kunne være rigtigt. Så jeg tog rundt til sponsorer i byen, og Jim fra Rema 1000 kunne ikke sige nej til min charme, så butikken sponsorer maden, og derfor lykkedes det at beholde suppeholdet,” fortæller Sanne, men understreger samtidigt, at det ikke er hende, men misbrugerne det drejer sig om.
Det er ikke kun brugerne på Café Parasollen der har hørt om stedets evner og den hjælp, der er at hente for misbrugere, socialt udsatte og hjemløse i Vejle. Ifølge Sanne har flere offentlige instanser fået øjnene op for Parasollens resultater.
“Jeg er blevet inviteret ned på kommunen i Vejle til at fortælle om Café Parasollens arbejde og de resultater med de udsatte i Vejle Kommune, vi har opnået. Der er ikke sat en dato på, men det viser en interesse fra det offentlige i det, vi gør,” fortæller Sanne.
I det år, Sanne har arbejdet på Parasollen, er det suppeholdet og de mennesker, der bruger det, der er blevet hendes hjertebarn. Hun har selv oplevet at være opgivet af de sociale myndigheder, så hun ved, hvor vigtigt det er for brugerne at møde nogen, som selv har prøvet at være der, hvor de er.
“Jeg har et tæt forhold til 60 personer på Suppeholdet, der fortæller mig deres hemmeligheder. De mennesker, jeg arbejder med, er der mange andre, der ikke vil røre med en ildtang, men jeg kan ikke lade være. Jeg er en livsglad tosse, der hjælper andre, fordi jeg selv har været gennem meget,” fortæller Sanne Bjerggård.

null

Publiceret 24 January 2015 11:30