“Vores hjerne snyder os, når vi tænker “Pyt, vi behøver ikke gå til lægen endnu”,” siger hjerneforsker Peter Lund Madsen. Foto: Tobias S. Markussen

“Vores hjerne snyder os, når vi tænker “Pyt, vi behøver ikke gå til lægen endnu”,” siger hjerneforsker Peter Lund Madsen. Foto: Tobias S. Markussen

Opmærksomhed og handling redder mange liv

Mærker du et af de syv tegn på kræft, så søg læge - hurtighed kan redde dit liv

Af
Peter Rasmussen

De fleste ved, at jo hurtigere man opdager en kræftsygdom, jo bedre er muligheden for at blive rask.
Alligevel er der stor geografisk forskel på, hvor stor tillid vi danskere har til kræftbehandlingen. I Sydjylland tror to tredjedele på, at man kan overleve kræft, hvis man opdager den i tide. På Fyn er tallet blot 50%. Faktum er, at halvdelen af alle kræftramte bliver raske, og at der er en meget nøje sammenhæng imellem helbredelse og det stadium, hvor kræften opdages.

Vedvarende synkebesvær, knuder under huden, modermærker som forandrer sig, blødninger, ændret afføring, vedvarende hoste og vægttab uden egentlig grund. Det er de såkaldte “7 tegn”, som kan være tegn på kræft, og som skal få os til at gå til lægen.

Forskelligt hvad vi ved

En stor undersøgelse, foretaget af Kræftens Bekæmpelse, viser at der er meget stor forskel på hvad vi ved om de forskellige tegn på kræft. Knuder og forandrede modermærker, er noget som kan få de fleste til at reagere, imens andre tegn ikke umiddelbart virker alarmerende.
“Vi skal blive bedre til at genkende og reagere på de forskellige tegn på kræft. Bliver vi det, vil der være rigtig mange liv at redde,” siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Hjernen snyder os

For hjerneforsker Peter Lund Madsen er det ikke overraskende, at man udskyder besøget ved lægen - også selv om man har en mistanke:
“Mange kan ikke lide at gå til lægen. Man frygter at der er noget galt - og så er det at vores hjerne snyder os og tænker “Pyt - vi venter lidt - der er nok ikke noget.” Men her skal man altså tage sig sammen,” siger han: “Man skal tænke på, at det hjælper at tage til lægen. Jo tidligere - jo bedre,” siger han.
Hvor mange liv det vil kunne redde, at blive bedre til at komme til lægen, kan variere efter kræftsygdom. Men ifølge Kræftens Bekæmpelse vil det for lungekræft være ca. 370 og for kræft i æggestokkene ca. 50. Samlet skal tallet tælles i tusinder.

Publiceret 24 January 2015 15:00