Flere milde vintre i træk betyder, at det efterhånden er nogle år siden man kunne opleve situationer som denne, hvor byggepladsen måtte lægges ødes i længere tid pga. sne og frost.

Flere milde vintre i træk betyder, at det efterhånden er nogle år siden man kunne opleve situationer som denne, hvor byggepladsen måtte lægges ødes i længere tid pga. sne og frost.

Glæde i byggeriet over udsigt til mild vinter

Sidste vinter var den femtevarmeste siden 1874, og alt tyder på, at danskerne heller ikke i år vil komme til at døje med mange dage, hvor temperaturen er under nulpunktet. Det er godt nyt for bygge- og anlægsbranchen, mener Dansk Byggeri

Højst sandsynlig bliver der ikke brug for sneskrabere, store mængder af skoldhed kaffe eller pigsko, når bygge- og anlægsbranchen skal arbejde sig gennem årets vintersæson. I hvert fald har Danmarks Meteorologiske Institut forudset, at vinterens gennemsnitstemperatur bliver på omkring 2,5 plusgrader.

- Prognosen er godt nyt for bygge- og anlægsbranchen, for en stivfrossen eller snedækket byggeplads er ikke lige så let at arbejde på, som når temperaturen er over frysepunktet. En kold vinter afspejler sig direkte i branchens vinteraktivitet, for når vejret viser sig fra sin barske side, har det afgørende indflydelse på branchens produktion, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.
Kun to gange på 10 år har gennemsnitstemperaturen for en vinterperiode været under frysepunktet. Det skete to år i træk i 2009/10 og 2011/12, og i de vintre oplevede virksomheder med hhv. 36 og 22 procent af den samlede beskæftigelse i hele bygge- og anlægsbranchen produktionsbegrænsninger på grund af vejret. Til sammenligning oplevede under 15 procent de samme begrænsninger sidste vinter, hvor gennemsnitstemperaturen lå på knap fire grader.
- Det er en del år siden, at mange byggearbejdere blev sendt hjem fra arbejde, indtil frosten forsvandt, men der er stadig en klar sammenhæng mellem vintervejret og beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, siger Finn Bo Frandsen og tilføjer:
- Der er dog en del forholdsregler, som virksomhederne selv kan træffe for ikke at blive begrænset af vejret. Det vigtigste er, at de er forberedte på vejrskiftet, så de kan planlægge opgaverne ud fra det, siger Finn Bo Frandsen og fortæller, at det for eksempel kan gøres ved at lave en helinddækning af den bygning, der arbejdes med.
sl

Publiceret 29 January 2015 09:00