Erasmus Montanus var lidt af en mønsterbryder.

Erasmus Montanus var lidt af en mønsterbryder.

Jubilæum fejres med kendt Holberg-komedie

Hvidovre Amatørscene fejrer i april måned 60 år som amatørteater med et brag af en komedie, når “Erasmus Montanus” har premiere den 9. april i teatersalen på Byvej, hvor man byder på i alt ni forestillinger.

Historien om Hvidovre Amatørscene indeholder en overraskende mængde hemmelighedskræmmeri. Det hele startede nemlig efter sigende med en verdenskrig og en modstandsgruppe, der under dække af at være en gymnastik- og teaterforening endte med at være bedre rustet end en dansk infanteriafdeling anno 1943.
I 1955 var der så formelt stiftende generalforsamling, og 60 år senere eksisterer der stadig en forening ved navn Hvidovre Amatørscene. Det er lidt af en præstation i en tid, hvor foreningslivet er i støt forandring. Anne Sørensen, der udover at instruere jubilæumsforestillingen også er formand, ser på jubilæet i lyset af foreningernes ændrede DNA:  - Danmarks image som foreningsland har ændret sig gradvist i de seneste 10-15 år. Nu er det individets udbytte af foreningen frem for sammenholdet og det kollektive ansvar, der tæller. Derfor er det med stolthed vi kan se tilbage på 60 gode år, og ikke mindst fremad mod - forhåbentlig - gode år i skarp konkurrence med utallige andre kulturtilbud.

<p class="mrub">En latterkavalkade!</p>

Ludvig Holberg skrev komedien i det Herrens år 1723. Ud over at få os en hjertelig latter over det karikerede persongalleri, hvad kan vi så få ud af komedien i det Herrens år 2015?
Morlille kan ikke flyve, ergo er morlille en sten! Stakkels Nille har i snart 300 år fået den fortvivlede besked fra sin meget lærde søn, da han ankommer frisk fra hovedstadens moderne storbyliv, hvor jorden er rund. Hos det fædrene ophav på Bjerget, hvor jorden stadig er flak som en pandekage, og solformørkelser et ildevarslende tegn fra oven, venter en dampende jomfru Lisbed på sin forlovede. Men da Jeronimus opdager, at det tilsyneladende har slået klik for hans kommende svigersøn, sætter han brat en stopper for forlovelsen. Der er med andre ord lagt i ovnen til et sammenstød af dimensioner mellem to generationer!

<p class="mrub">Lidt af en mønsterbryder</p>

Erasmus Montanus, med det mere jordnære navn Rasmus Berg, er lidt af en 1700-tals mønsterbryder. Desværre har han glemt sine rødders værdier og må sande, at det har sin pris at kaste vrag på sin oprindelse. Det er vel stadig aktuelt, ikke?, svarer instruktør Anne Sørensen på spørgsmålet om, hvad vi skal med den gamle klassiker i 2015. For det er netop Rasmus' mønsterbrydermentalitet, der giver forestillingen sin aktualitet og relevans. Og så er der lige det, at manden bag manden, Ludvig Holberg, ifølge Anne Sørensen kunne noget helt særligt:
- I gamle dage havde Tivoli et spejlkabinet, hvor man kunne se sig selv og andre i en lettere fortegnet udgave. Det gav anledning til megen latter, og det er lige præcis det, Holberg kan. Han revser os, mens vi ler under processen. Og latteren er det bedste pædagogiske værktøj, når vi skal forstå os selv og hinanden. Han var en klog rad, ham Holberg.
Der holdes jubilæumsreception søndag den 12. april, hvor der også spilles  kl. 16.00. Der er premiere den 9. april og de øvrige spilledage er den 12., 14., 19., 21., og 28. april henholdsvis kl. 16.00 og 20.00.  Billetprisen er kr. 70,- og 35,-(pens./stud.), og billetter kan bestilles på tlf. 26 64 16 16 eller hvasnet.dk - .
 

Publiceret 17 March 2015 08:00