Den nye tilbygning set fra vandsidem. Clay Keramikmuseum Danmark genåbner den 20. maj. Foto: Peter Leth Larsen

Den nye tilbygning set fra vandsidem. Clay Keramikmuseum Danmark genåbner den 20. maj. Foto: Peter Leth Larsen

Keramikmuseum i Middelfart får nyt navn

I forbindelse med den omfattende udvidelse skifter museet navn

Danmarks Keramikmuseum Grimmerhus i Middelfart mere end fordobler sit udstillingsareal, og i forbindelse med udvidelsen skifter museet navn til: CLAY Keramikmuseum Danmark.
Clay er ikke bare det engelske ord for ler, men også et navn, der griber tilbage i museets egen historie. Hele idéen med museet udsprang nemlig af den internationale kunstnersammenslutning “Clay Today”. Her mente de danske medlemmer med Peter Tybjerg i spidsen for godt 20 år siden, at det var på tide, at Danmark fik et museum for samtidskeramik. De faldt for det gamle enkesæde Grimmerhus i Middelfart, en fredet herskabsvilla og tidligere pensionat.
Grimmerhus ligger smukt placeret tæt på fredskov og med udsigt over Lillebælt.
“Den nye del af museet er bygget delvist under jorden, så keramikken bliver – helt bogstaveligt – omgivet af Lillebæltsler. Derfor ligger navnet CLAY lige for,” fortæller konstitueret direktør Pia Wirnfeldt.
Udvidelsen af museet er sket for at rumme den enorme samling af produktioner fra Den Kongelige Porcelainsfabrik, Bing & Grøndahl og Aluminia. Samlingen blev overdraget til Grimmerhus i 2010 fra Royal Scandinavia a/s.

Tradition og fornyelse
Om det er kunstkeramik, kæmpekrukker, kaffestel eller små fine Kgl. porcelæns-figurer, så har de alle materialet – leret – til fælles.
Leret spiller også ind i museets nye grafiske design, der er udarbejdet af Designbolaget.
Det klassiske og det moderne er i samspil på CLAY Keramikmuseum Danmark.
“Vi bevarer den hyggelige atmosfære, som vores gamle, fredede bygning er så fuld af, og samtidig glæder vi os enormt meget til at kunne vise vores udstillinger i de store lyse rum, som findes i de moderne arkitektoniske rammer,” siger Pia Wirnfeldt.
Sammenhængen mellem nyt og gammelt afspejles også i åbningsudstillingen. Her ses moderne keramik af Peter Brandes sat op sammen med værker af Thorvald Bindesbøll, der er en af de største pionerer inden for dansk kunstnerkeramik og en stor inspirationskilde for Peter Brandes.

Publiceret 17 March 2015 09:00