Hvis man vil have liv i byen, skal man undgå supermarkeder på indfaldsveje, mener direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner. (Foto: Erling J.)

Hvis man vil have liv i byen, skal man undgå supermarkeder på indfaldsveje, mener direktør i De Samvirkende Købmænd John Wagner. (Foto: Erling J.)

Pas på jeres bymidte

Købmændenes direktør advarer Roskilde mod at placere store butikker udenfor centrum

Af
Anette Gundlach

I de seneste par år har Roskilde sagt Ja til at placere flere og flere dagligvare-forretninger ved indfaldsveje byen eller i mindre bysamfund andre steder i kommunen. Senest har politikerne, imod forvaltningens indstilling, accepteret en Rema 1000 i den lille by Snoldelev med under 1.000 indbyggere. John Wagner, der er direktør hos De Samvirkende Købmænd, siger, at de lokale politikere skal tænke sig godt om, hvis de stadig ønsker liv i byerne i fremtiden: - Generelt kan jeg sige, at store supermarkeder på indfaldsveje suger livet ud af bymidten. Derfor fraråder han, at man placerer store butikker og supermarkeder i udkanten eller udenfor byerne, hvor det kun handler om at kapre kunder, der ellers ville handle i de små lokale butikker. - Hvis man for eksempel placerer et stort supermarkede mellem tre små byer, risikerer man, at de fleste tager derhen for at handle, siger John Wagner og fortsætter: - Det betyder, at de små butikker bliver tvunget til at lukke, og at ældre og folk uden bil får svært ved at købe ind selv, siger John Wagner. Han mener derfor, at man skal forsøge at placere butikker i nærheden af hinanden, hvis man fortsat vil have liv i byer og småbyer.

Butiksliv og -død

John Wagner forklarer, at folk blandt andet vælger, hvor de vil bo alt efter hvilke indkøbsmuligheder, der findes. Alligevel har antallet af butikker i Danmark været støt dalende gennem de sidste årtier. Specielt er det gået hårdt ud over de små specialbutikker som bagere, fiskehandlere og ostehandlere, der for nogle år siden lå fordelt på gadehjørnerne både i små og større byer. I dag er det hovedsageligt de store discountkæder, der vinder frem og efterhånden står for 40 procent af handelen. ag@roskildeavis.dk

Publiceret 18 March 2015 00:00