Gademusikant

Gademusikant

Hvidovre Musikskole og DSB indgår spændende aftale

DSB har bedt Hvidovre Musikskole varetage uddannelse af gademusikanter. Den lokale musikskole ser frem til samarbejdet, der også imødekommer skolens behov for at udvide kompentencerne

En stigende strøm af klager over falsk og direkte dårlig gademusik ved hovedstadens S-stationer, har nu fået DSB til at tage et hidtil uset initiativ, der skal skabe bedre musikanter og dermed mere musikglæde for togpassagerer.

De mange gademusikanter, der ofte står ved hovedstadens S-stationer, er på grund af EU-regler svære at undgå, men med et unikt samarbejde med Hvidovre Musikskole, vil DSB nu øge kvaliteten af den musik gademusikanterne spiller. Hvidovre Musiskole glæder sig meget til at løfte opgaven, der kan betyde, at den lokale musikskole kan udvide skolens musikalske profil.

- Musikskolen glæder sig meget til samarbejdet, og med voksen-elever fra Balkan håber vi meget, at kunne skabe fundamentet for et orkester, der kan udvide vores profil med gregoriansk coralmusik. Der er jo mange tilflyttere til Hvidovre og efterspørgslen på andet end Kim Larsen-sange og andre danske klassikere er stor blandt tilflytterne. Så dem vil skolen gerne imødekomme med denne mulighed, siger musikskolens leder Per Begholm.

I første omgang er opgaven fra DSB dog primært, at Hvidovre Musikskole tilbyder eleverne et kursusforløb, hvor de lærer at spille rent. Derudover skal de lære to til tre melodier, så de har et repertoire, der ikke er alt for trættende at høre på for de togpassagerer, der opholder sig på stationerne i mere end 10 minutter.

- Herved undgås miljøstøj, og passagererne får en positiv oplevelse på vej til arbejde. Dog må numrene ikke være for lange, for så stopper folk op, og det hindrer “flowet” på stationerne, fortæller pressechef hos DSB Anna B. Clemmensen, der selv fik ideen med at uddanne musikanterne en dag hun lagde vejen forbi Nørreport Station.

<p class="mrub">Omkostningsneutralt projekt</p>

Den progressive strategi med at uddanne gademusikanterne skal ses som et konstruktiv forsøg på at skabe værdi for både musikanter og togpassagerer generelt. Og selvom DSB afholder udgifterne for musikuddannelsen af gademusikanterne forventer DSB dog, at projektet på sigt bliver omkostningsneutralt.

- Det koster selvfølgelig noget at uddanne gademusikanterne, men planen er, at musikanterne efter endt kursus skal betale for en såkaldt stadeplads ved stationerne, hvilket skulle være muligt i og med kvaliteten af den spillede musik vil give dem en mere stabil indtjening end hidtil, siger pressechefen.

DSB overvejer desuden, om gademusikanterne efter endt uddannelse også skal opgraderes på beklædningsdelen.

- Vores togrejsende må også godt kunne SE en forskel, så vi overvejer at forlange dresscode for musikanterne. Måske ikke kjole og hvidt, men i hvert fald jaket, siger Anna B. Clemmensen.

Den del vedrører dog ikke Hvidovre Musikskole, der i øvrigt ikke lægger skjul på, at man betragter DSB-strategien som en positiv bussines-case for musikskolen og samtidig en absolut kærkommen mulighed for at udvide skolens kompetencer på voksenundervisningsområdet.

- Hvidovre Musikskole er jo kendt for sit Brass Band og adskillige af vores unge blæsere har desuden haft en karriere i Tivoligarden, så vi har en bred kompetence og udbyder jo i forvejen undervisning i alle de instrumenter, som gademusikanterne anvender. Desuden ligger vi centralt placeret i forhold til musikanternes arbejdsområder, så det er en ren win-win-situation for alle parter, siger Per Begholm.

DSB og Hvidovre Musikskole forventer at starte undervisning af det første hold gademusikanter 1. april.key

Publiceret 30 March 2015 07:00