Sarah Malykke er blevet udtaget til at repræsentere Danmark ved senior-VM i Rusland. Hun træner til daglig i hjemmet i Hvidovre med sin far Torben Malykke som træner.

Sarah Malykke er blevet udtaget til at repræsentere Danmark ved senior-VM i Rusland. Hun træner til daglig i hjemmet i Hvidovre med sin far Torben Malykke som træner.

Ungdommen sparker sig ind i de voksnes rækker

17-årige Sarah Malykke fra Hvidovre har kæmpet sig til en plads ved senior-VM i taekwondo, som finder sted i Rusland til maj

Tænk stort. Tro på dig selv. Dans med frygten. Tag det fulde ansvar. Betal prisen. Gør rejsen til målet.

Af
Af Julie Stougaard

Sådan står der skrevet med store, hvide blokbogstaver på den beige endevæg i Sarahs træningslokale. Faktisk er det svært at spotte et stykke bart væg uden motiverende budskaber. Måske er det netop derfor, at Sarah igen og igen hiver den ene medalje og titel hjem efter den anden.

Mentaltræning er nemlig i den grad i fokus hos den ambitiøse pige, som gennem flere år har arbejdet med at lære at tro på sig selv. At tro på at hun kan, hvad hun sætter sig for.

- Det kan stadig være en udfordring at træne usikkerheden væk og undgå at blive nervøs til konkurrencerne. Men jeg ved, hvilke tanker jeg skal tænke for at få nervøsiteten til at gå væk, så hvis jeg bare koncentrerer mig om det, kan jeg lukke alt andet ude og bare fokusere på det, der er vigtigt, fortæller Sarah.

<p class="mrub">Betaler sig at være dedikeret</p>

Og alt tyder på, at mentaltræningen har tjent hende godt. Som 14-årig vandt hun europamesterskabet for juniorer, og som 15-årig fik hun sølv til europamesterskaberne for 16-21-årige. Nu kæmper hun med de bedste i verden, og skal repræsentere Danmark til senior-VM i Rusland om bare to måneder. Et mål, som hun kun har nået ved masser af hårdt arbejde, både mentalt og fysisk, gennem de sidste mange år.

- Jeg har dyrket taekwondo, siden jeg var seks år gammel, og da jeg blev ti år, var det på eliteniveau. Så allerede da jeg var ti år, stod jeg tidligt op, inden jeg skulle i skole, og styrketrænede. Jeg har også sat mange ting til side for taekwondoen. Jeg har for eksempel måttet sige nej til mange fødselsdage. Men det gjorde ikke så meget, for jeg har altid vidst, at det var taekwondoen, jeg ville, siger Sarah og tilføjer:

- Jeg er, og har altid været, meget dedikeret.

<p class="mrub">Ingen slinger i valsen</p>

Sarah har store ambitioner. Hun vil ikke bare være god, hun vil være den bedste, og hun er klar over, at der ikke må være nogen slinger i valsen, hvis hun skal have en medalje til VM i maj. Derfor er der heller ikke mange af døgnets vågne timer, hvor hendes tanker ikke kredser omkring sin sport og træning. Inden hun tager i skole på CPH West i Ishøj, hvor hun går i 2.g, tager hun til Avedøre, hvor hun starter dagen med svømmetræning.

- Når jeg så har fri fra skole omkring klokken tre, laver jeg lektier, og så træner jeg indtil klokken syv eller otte om aftenen. Et par gange om ugen har jeg også mentaltræning med en konsulent fra Dansk Idrætsforbund, fortæller Sarah.

Da hun bliver spurgt, hvorvidt der overhovedet er tid til socialt samvær venner og måske en kæreste, som en teenagers liv ofte kredser om, griner hun og ryster på hovedet.

- Jeg har ikke nogen kæreste. Jeg tænker ikke så meget på den slags lige nu. Jeg går heller ikke til fester, det interesserer mig bare ikke. Det er nok, fordi jeg ved, at det vil ødelægge alt det, jeg har arbejdet for. Heldigvis går jeg i en elitesportsklasse i gymnasiet, og det betyder, at de andre fra klassen heller ikke fester så meget. Så jeg er ikke den eneste. Vi er vist kendt som den kedelige klasse, siger hun og griner, inden hun tilføjer:

- Men jeg ser en del til mine venner fra min taekwondoklub, for dem rejser jeg med, når vi skal på træningslejr, og det er jeg glad for, siger hun.

<p class="mrub">Drømmer om det største</p>

Hvad drømmer man om, når man som 17-årig allerede har nået et så højt niveau, og er udtaget til VM? Svaret falder prompte. Hun drømmer om at kæmpe sig helt derop, hvor man ikke kan komme længere: OL.

- Drømmen, og målet, er OL i 2016. Men for at komme med der, skal du være blandt de allerbedste, for i taekwondo er det kun de seks bedste i verden, der bliver udtaget til OL. Så det er nok mere sandsynligt, at jeg kommer med i 2020, hvor jeg er blevet mere etableret, siger Sarah.

Det er dog ikke svært at fornemme en vis optimisme fra hende. Hun har sat sig et mål, tænker stort, og tror på sig selv. Måske er OL i 2016 ikke uden for rækkevidde.

Publiceret 30 March 2015 07:00