Der skal nyt liv i den gamle banegård

Bramming Banegård er igen åben for rejsende og lokale

Af
Louise Ritter

Den 3. oktober 1874 kom den til byen. Den dag blev Bramming en del af det danske jernbanenet, og lige siden er passagerer hoppet af og på her.

Næsten lige så længe har det været helt utænkeligt, at Bramming skulle være uden banegård. Den var uløseligt bundet sammen med det at være stationsby - troede man. Togene kører stadig flittigt med stop i Bramming, men banegården har der ikke været meget liv i siden først billetsalget og siden DSB-kiosken lukkede for nogle år siden.

Rigtig længe har den flotte banegårdsbygning stået forladt hen, men nu skal det være slut - der skal igen være liv og glade dage på banegården. Vi taler hverken om et nyt billetsalg eller genåbning af kiosken, men helt anderledes kreative tanker. De er særligt tænkt af Bramming Lokalråd, der siden har fået Esbjerg Kommune og Kirkens Korshær med i projekt 'genåbning af Bramming Banegård'.

“Genåbningen af Bramming Banegård har været vores hjertebarn i nogen tid efterhånden. Vi ser mange muligheder i den smukke gamle bygning, så det ville være synd og skam at lade det stå tomt hen. Visionerne for fremtiden er mange, og vi arbejder med forskellige ønsker,” siger Kaj-Emil Kroman-Mejer fra Bramming Lokalråd i en pressemeddelelse.

Også for de lokale

Fredag åbnede dørene til Bramming Banegård igen. Her var inviteret til indvielse af banegården anno 2015. Lokaler er sat i stand, og overordnede skabeloner ligger klar, men der bliver højt til loftet i mere end en forstand, for hvad der præcist bliver at finde i bygningen svæver fortsat lidt i det uvisse - særligt for Kirkens Korshærs vedkommende.

“Vi har endnu ikke besluttet os for, hvad der skal fylde i bygningen, og hvordan vi skal vise det frem. Vores fokus er på at aktivere mennesker og synliggøre de ressourcer, de hver især besidder, og her ser vi lokalerne i Bramming Banegård som en fremragende mulighed. Her kan vi lidt af det hele, både café, værksteder eller en genbrugsbutik, hvis det er det, vi ønsker. Derfor er vi også lidt påpasselige med at smide en fastlagt køreplan ud endnu,” siger Peter Kent Starup fra Kirkens Korshær.

Mens nogen altså fortsat forsøger at føle sig lidt frem, har Esbjerg Kommune allerede planlagt, at den lokale Borgerservice rykker ind på banegården. Noget der ikke bare vil gøre banegården til gennemgang for de rejsende, men i høj grad også lokke de lokale borgere til.

Banegården er ejet af DSB, der altså lejer lokalerne ud til Esbjerg Kommune. Projektet kører i tre år, hvor Esbjerg Kommune giver et økonomisk tilskud. Målet med projektet er, at stedet efter de tre år skal kunne køre af sig selv.

Publiceret 01 May 2015 11:00