Japansk pileurt - dels som nye skud og dels som plante. Skuddene smager rigtig godt, og naturfredningsforeningen har flere opskrifter. Fotos: Ole Klottrup

Japansk pileurt - dels som nye skud og dels som plante. Skuddene smager rigtig godt, og naturfredningsforeningen har flere opskrifter. Fotos: Ole Klottrup

Bekæmp japansk pileurt:

Spis den!

Den forhadte plante smager faktisk godt

Af
Af Ole Klottrup

Fredericia Kommune indledte for nogle år siden en kamp mod den japanske pileurt. Kommunen opfordrede borgerne til at fortælle, hvor de har set planten vokse. Og kommunen har også forsøgt at komme den til livs ved at indhegne områder og sætte får til det grove arbejde.
Men man kan jo ikke indhegne hver eneste lille bevoksning og sætte får ud. Så indsatsen har vist haft begrænset succes. Kommunen ønsker ikke at bruge plantegifte, og det skal den have ros for.
Nu viser det sig imidlertid, at de nye skud er velsmagende, og i Danmarks Naturfrednings blad, Natur og Miljø, bringes der flere spændende opskrifter.
"Og hvor finder jeg så japansk pileurt?" - spørger du sikkert ivrigt.
Det er nemt: Tag ud til Fag og Firmas klubhus ved Hannerup Skov, gå hen mod den lille dam nær Strandvejen. På din højre hånd ser du Erritsø Bæk, og lige her - langs bækken gror de. Der er nok til mange fredericianske familier. Det er nu, mens der er nye skud, du skal der ud.
Japansk pileurt er skadelig på mange måder. Dels gror den så hurtigt og så tæt, at den skygger andre planter ihjel, ligesom flere dyr og fugle heller ikke kan trives i dens områder. Dels er den så sejlivet, at bare én centimeter rodstængel kan føre til nye planter. Og endelig er planten så stærk, at dens stængler kan gennembryde asfalt, murværk og beton. De sidste to faktorer har ført til, at "inficerede" byggegrunde har været usælgelige.
Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen: facebook.com/ole.klottrup.fredericia

Publiceret 01 May 2015 08:00