Eva Kjer Hansen (V), Medlem af Folketinget.

Eva Kjer Hansen (V), Medlem af Folketinget.

DEBAT:

Fra et skrivebord i København

Eva Kjer Hansen
Medlem af Folketinget for Venstre
 
Bliver Danmark drevet fra et skrivebord i København? Nogle gange skulle man tro det.
 
Der er undervisningsministeren, som indrømmer, at reglerne for optagelse på gymnasierne er til ugunst for unge på landet – de kommer bagerst i køen, når der fordeles pladser, fordi de har længst til gymnasiet. Det er urimelig forskelsbehandling, men ministeren vil ikke lave reglerne om, så de unge har lige muligheder.  
 
Så er der de statslige arbejdspladser, som regeringen har flyttet fra provinsen til København. Siden 2011 har der været nedgang i antallet af offentlige arbejdspladser i alle regioner undtaget i Region Hovedstaden – i Sydjylland er tabet 2.239 medarbejdere.
 
Dertil kommer de mange eksempler på, hvordan planloven hæmmer folks bevægelsesfrihed, uden at der så meget som skeles til den sunde fornuft. Nogle skal fjerne brændeskure i haven og bord- og bænksæt ved stranden, en anden rive sin nylagte terrasse op, og en tredje må ikke flytte sin terrasse til den anden side af huset, hvor støjgenen fra Lillebæltsbroen er mindre. Så er der naturloven, som forhindrer, at en landmand kan flytte en mergelgrav på sin grund for at få plads til mere produktion og flere arbejdspladser. Hvilke interesser tjener disse benspænd? Ministrene svarer uden om, når jeg spørger, og vil ikke forholde sig til konkrete eksempler.
 
For nylig kom Politiken til at skrive, at Danmark med den kommende Femern-forbindelse nu bliver landfast med Tyskland. Samme københavnerlogik synes at gælde regeringen. Skal Danmark i bedre balance, må regeringen hæve blikket fra skrivebordet og lytte til den hær af borgere, som på vestsiden af Storebælt forsøger at råbe den op.

Publiceret 01 May 2015 17:00