Derfor markerer vi forsat befrielsen

Det er 70 år siden, at Danmark blev befriet, men vi markerer det fortsat af flere årsager

Selv om det i år er 70 år siden, at de tyske tropper forlod Danmark, og vi kunne fejre befrielsen, så er der stadig mange, for hvem dagene 4. og 5. maj har en stor betydning og relevans.
Historiker, forfatter og leder af arkivinstitutionen Historisk Samling fra Besættelsestiden, Henrik Lundtofte, fortæller, at selv om lysfester, mindehøjtideligheder og fakkeloptog måske er en smule på retræte, så har markeringen af befrielsen fortsat betydning i dag.
“At sætte lys i vinduet den 4. maj er måske en tradition, der er lidt på retur, men ellers tror jeg, at vi en del år frem fortsat vil se, at vi markerer befrielsen. Det betyder meget for mange mennesker, og selv om de der levede under besættelsen bliver færre og færre, så er der mange familier, der stadig lever med sår fra dengang,” siger Henrik Lundtofte og nævner familier, hvor blandt andet fædre deltog i modstandskampen.

Befrielsen bruges politisk

En anden årsag til, at vi i dag fortsat markerer befrielsen er, at det bliver brugt politisk.
“Der er naturligvis politiske interesser i sådan noget her. Også i dagens politik,” siger Henrik Lundtofte og refererer blandt andet til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens tale i 2003, hvor han kritiserede samarbejdspolitiken under besættelsen som argumentation for Danmarks deltagelse i Irak krigen.
“Sådan bruger man det også i dag,” siger Henrik Lundtofte og slår fast, at man politisk har brugt markeringen af befrielsen lige siden 1945.
“Og det vil det blive ved med nogle år endnu, indtil det får en rolle, så vi lige så godt kunne tale 1864,” siger Henrik Lundtofte.

Publiceret 04 May 2015 09:15