Konfirmander vil bare være særlige

Limousine og Ferrari er det samme som trillebør og Berlingo

Vi er igen i fuld gang med konfirmationssæsonen, og endnu en gang er der fuld sving i debatten om, hvor ekstravagante konfirmationerne egentlig bør være.
 

Senest har en række præster udtryk deres utilfredshed med den måde mange konfirmander bliver afhentet ved kirken, der involverer limousiner, dyre sportsvogne og sågar helikoptere. Bekymringen er, at det skaber ulighed og skuffelse i den gruppe af konfirmander, som må forlade kirken på mere traditionel vis. Enkelte præster har endda nedlagt direkte forbud mod, at de dyre biler parkerer på kirkens parkeringsplads, men det er ikke nødvendigvis en god idé, for netop kørslen fra kirken er konfirmandernes mulighed for at træde frem som individ.
 

Ann Lehmann Erichsen er forbrugerøkonom og ekspert i forbrugeradfærd. Hun gennemførte i 2007 den første undersøgelse af konfirmationsøkonomi, der blev fulgt op af en lignende undersøgelse i 2013. Hun fortæller, at konfirmationen er så stor en begivenhed for de unge mennesker, at de har behov for at markere sig individuelt. Hvor konfirmationen før i tiden var den naturlige indtræden i de voksnes rækker, og man for eksempel blev sendt ud for at tjene, er den ikke længere så skelsættende, da konfirmanderne stadig betegnes som børn og blot fortsætter i skolen.
 

“Det har været nødvendigt at finde nogle andre ritualer til at markere, at man bliver voksen. For forældrene er det en gestus at fortælle sit barn, at det er noget særligt. Konfirmationen kommer på et ret tidligt tidspunkt i livet, og der er behov for at vise, hvem der er hovedperson, der også giver nogle sjove billeder, som folk husker tilbage på,” mener Ann Lehmann Erichsen.
 

Der er imidlertid også modtræk til de luksuriøse biler. Således bliver både trillerbøre, tandemcykler og Citroën Berlingo'er bragt i spil. Ritualet er dog det samme, siger Ann Lehmann Erichsen.
 

“De unge lever meget på de sociale medier, og det passer vældig godt med den stigende individualisering, at man med sådan et statement skiller sig ud og fortæller, at man er hovedpersonen i sit eget liv.”

Publiceret 04 May 2015 16:00