Disse lys står i vinduet i en ejendom i Nørregade. En klausul i lejekontrakten bestemmer at man kun kan leje en lejlighed her, hvis man sætter lys i vinduerne den 4. maj.

Disse lys står i vinduet i en ejendom i Nørregade. En klausul i lejekontrakten bestemmer at man kun kan leje en lejlighed her, hvis man sætter lys i vinduerne den 4. maj.

4. maj:

Haderslev sætter lys i vinduerne

I aften hylder vi freden og mindes den aften for 70 år siden, hvor lyset vendte tilbage

Af
Peter Rasmussen

Få steder i Danmark bliver Danmarks befrielse i 1945 mindet så smukt som det sker år efter år i Haderslev.
Hvert år samles hundredevis af sønderjyder for at mindes den aften, hvor lyset vendte tilbage efter fem mørke år. Rundt omkring i byen ser man det smukke syn, når levende lys står i utallige vinduer som et særdeles værdigt minde.
I år - i anledningen af 70 året for befrielsen - får festen ekstra dimensioner. Forskellige aktiviteter bakker op om lysfesten i byens centrum og på kasernen, og også selve lysfesten har fået ekstra oktan med et overdådigt 3D show.
Lysfestens hovedtaler er tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Sammen med ham deltager blandt andre Danmarks forsvarschef og - forventes det - op imod 5000 lokale.

Slaget om Danmark

Haderslev Butikker indbyder til foredrag med den kendte forfatter, Ole Steen Hansen, på Haderslev Museum den 4. maj
Ole Steen Hansen har skrevet flere bøger om 2. verdenskrig bl.a. ”1945 – kampen for Europas og Danmarks Befrielse” og ”Bombemål Berlin.” Herudover har han oversat flere bøger til dansk bl.a. Anthony Beevors bøger om Berlin og Stalingrad.
Han vil i foredraget komme ind på, hvor tæt Danmark var på at blive befriet militært af de allierede styrker. Han vil også komme ind på modstandsbevægelsens rolle i denne plan, som ikke blev ført ud i livet p.g.a tyskernes overgivelse.
Ole Steen Hansen er en fremragende fortæller, og der venter tilhørende en spændende aften.
Haderslev Butikker er gået i samarbejde med Haderslev Museum og der serveres i.f.m. foredraget kaffe og en småkage og man kan besøge udstillingen om besættelsen ”Det sidste skud”.
Foredraget begynder kl. 18.30. Billetpris(incl. kaffe og udstilling) kr. 25. Der betales ved indgangen. Der kan ikke bestilles billetter. Der er plads til knap 100 tilhørere, og det er efter ”først til mølle” princippet. 
Efter foredraget kan tilhørerne slutte sig til fakkeltoget, som udgår fra Haderslev Museum.

Publiceret 04 May 2015 07:30