Maja Juul Unmack følges med Eswin, som er en af de børnearbejdere man kan læse om i LæseRaketten. Foto: IBIS

Maja Juul Unmack følges med Eswin, som er en af de børnearbejdere man kan læse om i LæseRaketten. Foto: IBIS

Frivillige tager Guatemala med til Avedøre Skole

LæseKaravanen fra IBIS er for alvor i gang og stopper undervejs ved Avedøre Skole, som er en af 53 skoler, hvor karavanens frivillige inviterer eleverne på en mental rejse til Guatemala med billeder, historier, film, musik og et lille marked.

Det sker på onsdag den 6. maj kl. 12.00-13.30 De otte engagerede frivillige i LæseKaravanen har gennem to uger suget Guatemala til sig og sat sig ind i, hvad det vil sige at være barn i et land præget af børnearbejde, diskrimination af minoriteter og voldsom ulighed. Nu rejser de landet tyndt, fra skole til skole, og fortæller danske elever om hverdagen i det fattige Guatemala, hvor de selv har prøvet kræfter med livet som børnearbejder.

Maja og Line

- Børn i Guatemala lever på mange måder i en anden verden end danske børn. Mange lever i fattigdom og frygt, og en del af dem må arbejde for at hjælpe med at forsørge familien og har måske ikke adgang til at gå i skole. Man kunne derfor også mærke, at der var et større sammenhold i de familierne, selvom mange også manglede en forælder. De børn, vi mødte, der gik i skole, var ligesom også ekstra glade og stolte over at kunne fortælle os om skolegangen, siger Maja Juul Unmack Larsen. Hun besøger skolen sammen med sin rejsemakker Line Ellen Krabek, som supplerer med nogle af de ligheder der er mellem danske og guatemalanske børn på trods af den store ulighed: - På trods af de forskellige vilkår børn i Danmark og Guatemala kommer fra, så er der stadigvæk mange fællestræk ved det at være barn. Børnene i Guatemala griner, pjatter, er nysgerrige, har lyst til at lære, spiller fodbold og får kærester, præcis som danske børn. Lige meget hvor man kommer fra, er man stadig bare et barn. Der er en enorm interesse for at høre, hvordan det er at vokse op i et land, hvor skolegang langt fra er en selvfølge. Tæt på 200 skoler forsøgte at sikre sig et af de 53 skolebesøg, som blev booket i løbet af få timer en tidlig morgen sidst i januar. LæseKaravanen er på farten fra marts til maj, og vil foruden besøgene i Danmark sende materialer til Sydslesvig og Island og rejse til Grønland. LæseKaravanen er en del af IBIS’ kampagne Hele Verden i Skole, som i år også sender bogen LæseRaketten ud til 180.000 danske skoleelever.

Publiceret 05 May 2015 08:00