DEBAT:

Transportminister sidder på hænderne

Eva Kjer Hansen
medlem af Folketinget for Venstre
 
I sidste valgkamp bebudede Socialdemokraterne at ville indføre en flyafgift på indenrigsflyvninger i Danmark. Afgiften ville give højere billetpriser og ville for Sønderborg Lufthavn betyde, at de måtte lukke og nedlægge 300 arbejdspladser, fordi passagergrundlaget ville forsvinde. Og det endte da også med, at partiet kom på bedre tanker og droppede afgiften, da det dannede regering.
 
Jeg håber, at transportministeren vil nå samme erkendelse i dag: At gode passagervilkår er afgørende for, at der fortsat udbydes ruter mellem landsdelene i Danmark.
 
Lige nu oplever pendlere ind og ud af Københavns Lufthavn, at det dårligt kan betale sig at tage fly frem for tog eller bil. Lufthavnen har nedlagt indenrigsterminalen og skubbet de indenrigsrejsende over i køen med de mange, som skal til udlandet. Det giver længere ventetid i sikkerhedskontrol og ved bagagebånd, og en dyb ærgrelse over, at det smidige system fra før er skrottet.  Det er ødelæggende for os, som – i perioder – hver dag pendler med fly ind og ud af København for at arbejde.
 
Da ministeren for nylig blev konfronteret med problemet i Folketingssalen, sagde han, at han ikke kan gribe ind.
 
Dét svar undrede mig. For det første fordi ministeren afviser, at det vedkommer ham. Og for det andet fordi der i luftfartsloven står, at transportministeren kan pålægge lufthavnen at foretage ændringer, så den lever op til gældende krav om at kunne tilbyde de nødvendige rammer for afviklingen af national lufttrafik, herunder check-in og bagagehåndtering.
 
Jeg har derfor sammen med en kollega gjort ministeren opmærksom på sin indsigelsesret og spurgt, om han vil bruge den. Det vil han forhåbentlig – det handler om sammenhængskraft og arbejdspladser.

Publiceret 05 May 2015 12:00