DEBAT:

Kom nu ud af busken!

Af
Helle Osther Friedrichsen

Folketingskandidat for Enhedslisten Nordsjælland

Mariehøj 312

2990 Nivå

Hvilken herlig 1. maj. Jeg holdt taler i Allerød, Birkerød, Humlebæk og sluttede af i Helsingør og overalt var der massivt fremmøde. Tak for det!

Mine taler handlede især om de mennesker, der er ramt af ledighed og sygdom. Mennesker, der som et af 3F's medlemmer, i en alder af 54 år rammes af en blodprop i hjernen og her 5 år efter sendes i ressourceforløb på trods af kronisk nervebetændelse, problemer med at gå og yderligere har fået konstateret demens. Hendes kommune mener ikke, at det er dokumenteret, at der er en varig nedsættelse af arbejdsevnen… Det kan vi som samfund ikke være bekendt!

Da jeg aftenen inden d. 1. maj finpudsede min tale faldt bomben; Helle Thorning meldte endelig klart ud at socialdemokraterne er villige til at ændre på genoptjeningsretten for de ledige (blev i 2011 ændret fra 26 uger til 52 uger), men desværre må forbedringen ikke koste mere end de samlede udgifter til dagpengene, hvilket formentlig betyder, at dagpengesatserne sættes ned.

Et trygt dagpengesystem skaber tryghed for alle lønmodtagere. Hvis det har meget store økonomiske konsekvenser at blive arbejdsløs, er det nemmere for arbejdsgiverne at presse lønnen og sværere for medarbejderne at sige fra over for dårligere arbejdsforhold. Hvilket på sigt bare giver flere fattige og flere syge.

Før valget lovede socialdemokraterne, at de ville sløjfe Løkkes dagpengenedskæringer og føre pengene tilbage. Det løfte bør hun leve op til! Thorning har brugt 4 mia. kr. på at sænke selskabsskatten. Hun vil bruge 0 kr. på et nyt dagpengesystem.

Enhedslisten vil have trygheden tilbage til dagpengesystemet med en længere dagpengeperiode end de 2 år og en genoptjeningsperiode på 3 måneder. Timer i løntilskud og nyttejob skal selvfølgelig tælle med i genoptjeningen.

Så min opfordring til statsministeren er: kom ud af busken med forslag til en ny dagpengereform, og find pengene til forbedringer et andet sted end hos dagpengemodtagerne. Det skylder I ikke mindst de knap 60.000, der er faldet ud af dagpengesystemet.

Publiceret 06 May 2015 09:02