Roskilde skal satse på grøn turisme

Af
Af: Hanne Leth Andersen

 
Danmark er mærkeligt nok et af de europæiske lande, der har sværest ved at tiltrække internationale turister.
Mellem 2004 og 2014 har Danmark oplevet en stigning i antallet af udlændinges overnatninger på fire procent. Ud af de 48 europæiske lande har kun Cypern, Luxembourg, Slovakiet og Kirgisistan klaret sig dårligere end Danmark. Det er især de tyske turister, der svigter danske feriemål, herunder Roskilde.
Der nævnes ofte, at dårlig service og høje priser er skyld i de internationale turisters fraværd i Danmark. Men måske bliver de også væk, fordi vi ikke tilbyder dem oplevelser der er autentiske og spændende nok? Danmark har jo meget mere at byde på end Den Lille Havfrue og Tivoli. Her vil gerne fremhæve vores kulturhistoriske landskab i Nationalpark Skjoldungernes Land.
Her kan man tage på opdagelse i det sagnomspundne landskab ved Sagnlandet Lejre, gå i vikingernes fodspor på Skjoldungestierne, drage til søs med Vikingeskibsmuseet, opleve verdensarv i Roskilde Domkirke og smage på lokale fødevarer i Herthadalen. Roskilde og resten af Nationalpark Skjoldungernes Land har med andre ord noget helt særligt at byde på. Vi skal måske bare være bedre til at fortælle om vores enestående kulturlandskab der rummer verdenskendt historie og smuk natur.

Historisk bevidst turisme

Flere undersøgelser peger på, at der er potentiale for at udvikle naturturisme i Danmark. Mere end seks ud af ti udenlandske turistovernatninger findes under kyst- eller naturturismen, hvor omsætningen samlet set udgør 40 pct. af den danske turismeomsætning.
Men vores kulturlandskab skal ikke kommercialiseres for enhver pris. Det er vigtigt, at den turisme, der promoveres, ikke kun benytter naturressourcerne, men også bidrager til at beskytte dem.
Vi brander os i Danmark på at være en miljøvenlig nation med cykelstier og grøn energi. Vi tiltrækker på baggrund heraf mange internationale erhvervsturister til landet. Nu har vi fået en nationalpark en times kørsel fra København, og miljøministeriet har netop lanceret en friluftspolitik, hvor den danske naturs betydning fremhæves. Derfor er det på tide at udvikle mere grøn og historisk bevidst turisme i området. Den udvikling er vi på RUC i fuld gang med at bidrage til.
Ud over at RUC kan mønstre nogle af de mest anerkendte turismeforskere i Danmark, har vi i den erhvervsrettede brobyggerenhed RUCinnovation udviklet et nyt netværk med navnet Den Grønne Gruppe. Det hører til under RUC Turismenetværk, som er et netværk for turismevirksomheder, der ønsker et tæt samarbejde med RUC"s forskere.

Forskningsbaseret viden

Den Grønne Gruppe skal bl.a. arbejde med økoturisme. Det er en af de mest voksende sektorer inden for turisme. Denne form for naturturisme tager hensyn til de økonomiske, sociale og miljømæssige forhold. Udenlandske erfaringer viser nemlig, at netop en sådan kombination kan danne afsæt for, at en bred gruppe af turismesegmenter vil vælge at drage til området.
Den Grønne Gruppe består af oplevelsesøkonomiske virksomheder, der er lokaliseret ved den nyudnævnte nationalpark Skjoldungernes Land. Her skal der arbejdes med, hvordan forskningsbaseret viden, beliggenhed ved Nationalpark Skjoldungernes Land og bæredygtige tiltag både kan generere vækst og innovation og tiltrække internationale turister, fx tyskere, til Roskilde og resten af Nationalpark Skjoldungernes Land.
Projektet bakkes op af adskillige RUC-forskere, som skal udvikle forskningsprojekter på baggrund af Den Grønne Gruppe. Det er et mål at igangsætte endnu flere samarbejdsrelationer mellem studerende, forskere, virksomheder og offentlige interessenter inden for nationalparken samt at virksomhederne i Den Grønne Gruppe udvikler konkrete redskaber, som de kan bruge til at øge deres økonomiske udbytte og udviklingsevne gennem grøn dannelse og historisk bevidsthed.
Økoturisme er stadig et næsten ukendt fænomen i Danmark men friluftsliv, naturbenyttelse og naturbeskyttelse kan være et afsæt for en mangfoldighed af unikke oplevelser, der kan tiltrække turister fra nær og fjern. Roskilde skal ikke kun være porten til nationalparken, men også porten til en mere spændende, dannelsesorienteret og bæredygtig udvikling af dansk turisme.


Rødt citat
“Derfor er det på tide at udvikle mere grøn og historisk bevidst turisme i området. Den udvikling er vi på RUC i fuld gang med at bidrage til.”

Publiceret 08 May 2015 00:00