Dalby Beboerforening har 84 betalende medlemshusstande ud af i alt godt 1350 husstande i Dalby. Foto: Mostphotos

Dalby Beboerforening har 84 betalende medlemshusstande ud af i alt godt 1350 husstande i Dalby. Foto: Mostphotos

Beboerforeningen i Dalby overlever

Det lykkedes Dalby Beboerforening af skaffe nyt blod i bestyrelsen

Af
Natalie Stratigos

Dalby Beboerforening er reddet. Det stod klart efter en ekstraordinær generalforsamling den 4. maj, hvor de tre ledige bestyrelsespladser blev besat.
Foreningens fremtid har ellers været usikker, siden det ved generalforsamlingen den 19. marts ikke lykkedes at få nogen til at melde sig til bestyrelsen.
 

“Hvis det ikke var lykkedes os at finde bestyrelsesmedlemmerne på den ekstraordinære generalforsamling, så havde konsekvensen været, at beboerforeningen måtte lukke og slukke efter 27 år. Det ville jeg synes var enormt ærgerligt,” siger formand Per Rosiak.
 

Men det var med nød og næppe, at beboerforeningen skaffede de nødvendige medlemmer til bestyrelsen. Kun fem mødte op til den ekstraordinære generalforsamling.
 

“Som mange andre foreninger må vi kæmpe meget for, at vores forening kan overleve. Der er stor opbakning til arrangementer, men det er svært med bestyrelsesarbejdet,” siger Per Rosiak, der var skuffet over fremmødet.
 

Formand for Vester Nebel Borgerforening, Lotte Pedersen, kan nikke genkendende til udfordringen med at få folk til at melde sig til bestyrelsesarbejdet.
 

“Indtil nu er det akkurat lykkedes at skaffe nok, men vi mangler stadig en suppleant. Vi har forsøgt at lokke med vin og andre gaver, men folk vil ikke. De bakker altid op om arrangementerne, men bestyrelsesarbejdet er ikke populært,” siger hun og fortsætter:
 

“De yngre par har ofte små børn, så vi prøver at henvende os til borgerne over 40 år. Men vi lever i et egosamfund, hvor man hele tiden er på og altid er til rådighed. Jeg tror simpelthen, der er mange, der ikke har overskuddet”.
 

Sådan lyder det også fra Jan Rothausen, formand for Beboerforeningen i Sdr. Stenderup.
 

“Foreningsarbejdet og fællesskabet er ikke det samme, som det var engang. I dag har unge familier travlt med arbejde og løbeture. De vil gerne bakke op om vores arrangementer, men de vil nødigt forpligte sig fast. Vi prøver at forklare, at der er nogen, der skal stå for legepladsen, for Sankt Hans-festen og julemandens ankomst i december, men de bider ikke rigtig på,” siger han.
 

Bjarne Ibsen, professor og leder af Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund ved Syddansk Universitet, mener ikke, at udfordringen med at tiltrække nye folk i beboerforeningerne er ny. Tværtimod. Han mener, at løsningen for foreningerne er at kigge indad.
 

“Ofte er det foreningen selv, der er problemet. Bestyrelsen skal prøve og spørge sig selv, hvordan man kan gøre arbejdet vigtigt for beboerne og involvere dem i det. Man skal prøve at tænke nyt og finde ud af, hvad der er meningsfuldt for folk i stedet for blot at sige, at frivilligheden havde bedre kår i gamle dage, for det er ikke korrekt. Det har længe været et problem at tiltrække folk i foreningsarbejdet. Forskning viser, at småbørnsfamilier er nogle af dem, der oftest er frivillige, men de er det inden for områder, der er meningsfulde i forhold til deres situation, så det er det, man skal finde ud af,” lyder det fra Bjarne Ipsen.

Publiceret 09 May 2015 12:00