Avnstrup sø er en af de reneste i Danmark og otte meter dyb

Avnstrup sø er en af de reneste i Danmark og otte meter dyb

Eventyr på fodrejse

20 kilometers vandretur i Skjoldungernes land

Af
Anette Gundlach

Teen var hældt på termokande, madpakken smurt og kagen pakket i rygsækken, da forårssolen lune stråler lokkede på eventyr i den nys indviede nationalpark, Skjoldungernes Land.
Sammen med min ledsager valgte jeg at gå ad Skjoldungestien, der snor sig gennem skove, marker, enge, istidslandsskaber og menneskelige spor lige fra stenalderen til i dag. Jeg har nydt turen flere gange før med skiftende følgesvende, der også har forkærlighed for vandring i naturen.
Vi plejer enten at tage toget til Lejre Station, hvorefter vi har sat kursen mod Domkirken. Denne tur er cirka 12 kilometer lang, med mindre man misser nogle af markeringerne og kommer ud på en længere omvej. Andre gange har vi taget toget til Hvalsø, er gået de omkring 20 snoede kilometer til Lejre Station, hvorfra toget igen kører til Roskilde to gange i timen.
Denne gang besluttede vi at opleve naturen fra en ny side ved at stå af i Lejre og gå i modsat retning mod Hvalsø.

Gennem stenalderen

Fra Lejre Station går det ad landevejen mod Lejre Museum, hvis nytækkede tag lyser korngult op. Her er det en god ide at hente et kort over turen, hvis man ikke har fået det med hjemmefra.
Man kan også vælge at hente Skjoldungeruten ned på mobilen, da man så hurtigt kan se, om man har bevæget væk fra stien.
Ruten er blevet lettere at finde rundt på, siden jeg for første gang tog traveskoene på og slog ind på de små stier for tre år siden.
Både fordi flere skilte er sat op, men også fordi jeg efterhånden kender nogle af de steder, hvor skiltene ikke er der, eller jeg blot endnu ikke har opdaget, hvor de står.
Man skal være usædvanlig hårdhjertet, hvis man ikke bliver bjergtaget af det smukke landskab, hvor man spejder efter rådyr, stensætninger, søer eller flotte huse. Hvilket også kan føre til, at man overser et skilt eller to.

Langs Kornerup Å vokser i øjeblikket et væld af ramsløg og andre forårsplanter.

Langs Kornerup Å vokser i øjeblikket et væld af ramsløg og andre forårsplanter.

Grundloven og Kornerup Å

Først fører stien ind i skoven og over Kornerup å, der netop nu er omkranset af forårsgrønt i form af ramsløg og anemoner.
I Herthadalen støder man på den gamle grundlovstaler-stol i sten, som blev bygget kun 5 år efter Danmarks første Grundlov blev vedtaget i 1849. Hertil kørte folk i hestevogn eller på cykel fra nær og fjern for at markere grundloven frem til 1940.
I de efterfølgende år blev stedet brugt som hemmeligt træfpunkt i krigsårene. I dag ligger talerstolen af sten fredeligt hen i skoven.

Et lille hus i skoven.

Et lille hus i skoven.

Overnattende vandrere

Efter et par timers vandring opfordrede de knurrende maver til en velfortjent frokostpause, der blev indtaget ved en solrig plet på et par velanbragte stammer og med udsigt til marker med følfod og køer. De hjemmesmurte madder smager altid fantastisk efter appetitvækkende kilometer.
Kort efter lagde tre unge vandringsmænd i 20'erne med store rygsække deres vej forbi.
De kom fra henholdsvis fra Fyn, Jylland og Nordsjælland og fortalte begejstrede, at de tog hele den 40 kilometer lange tur i mindre etaper med fire overnatninger i shelterne, der er placeret rundt omkring på ruten.
De nyder at vandre, at lave bål og at finde spiselige ting i skoven, som de tilbereder sammen med deres medbragte mad.

Vild med naturen

Efter turen gennem skoven kommer man til Særløse Overdrev, som er dannet i istiden og er et af de få fredede overdrev i Roskilde-området.
På overdrevet og ved Bøllesø viser min egen erfaring, at det er utroligt nemt at komme ud på nogle vildspor. Nok fordi man går ad store grønne enge uden stier.
Kort efter breder den smukke og dybe Avnstrup sø sig forude. Søen ligger i en dal, hvor vinden har svært ved at blæse ned. Enkelte bænke er sat op, så man kan hvile benene, mens termokanden tømmes.

Skjoldunger året rundt

Skjoldungeturen er værd at trave på alle tider af året, fordi landskabet og naturen er så enestående.
Første gang, jeg tog turen, var en bidende kold vinterdag, hvor det frøs flere grader. Søerne var frosset til is, og sneen havde lagt sig beskyttende over bakker og stier.
Eneste minus var, at det var umuligt at holde lange pauser, fordi kulden bed, trods varm påklædning.
Turen er helt sikkert værd at gå flere gange, fordi man altid får øje på noget nyt. Så måske kommer vandreskoene snart frem igen og finder vej til Skjoldungestien.
Man kan se mere på Skjoldungelandet.dk

ag@roskildeavis.dk

null

Publiceret 10 May 2015 00:15