Fra venstre: Thies Mathiasen (DF) og Carl Holst (V) indvier Lokal Psykiatri Vejles nye lokaler i Sundhedshuset. Pressefoto

Fra venstre: Thies Mathiasen (DF) og Carl Holst (V) indvier Lokal Psykiatri Vejles nye lokaler i Sundhedshuset. Pressefoto

Psykiatri skal ikke gemmes væk

Lokalpsykiatri Vejle er rykket ind i Sundhedshuset, for hjælpen skal være tæt på der, hvor patienterne færdes

Af
Af Jacob Hove

Der var høj sol og en fin panoramaudsigt, da Lokalpsykiatri Vejle i sidste uge indvigede de nye lokaler i Sundhedshuset på Vestre Engvej.
Her kunne de fremmødte glæde sig over at lokalpsykiatrien nu er placeret midt i byen tæt på de steder, hvor borgeren normalt færdes. Og det er helt bevidst, at Lokalpsykiatri Vejle ligger tæt på banegården, DGI og biblioteket og sammen med kommunens tilbud om tandpleje, sundhedsfremme, socialpsykiatri samt uddannelsesstedet University College Lillebælt. For lokalpsykiatrien skal ikke gemmes væk:
“Region Syddanmarks klare mål er, at patienten skal kunne leve et liv som alle andre, og at hjælpen skal være der, hvor patienten har sit liv og hverdag. En åben dør og en hjælp tæt på. Ligesom her,” sagde regionsrådsformand Carl Holst (V), der også glæder sig over, at psykiatrien ligger i sundhedshuset på lige fod med andre sundhedsydelser.

Samarbejde på tværs

Også formand for psykiatri- og socialudvalget Thies Mathiasen (DF) er glad for, at Lokalpsykiatri Vejle er rykket ind i Sundhedshuset.
“Lokalpsykiatri er at møde borgeren der, hvor borgeren befinder sig, og skal man lykkes med at komme sig som patient, skal det foregå i et tæt samarbejde med patienten, de pårørende, den praktiserende læge og kommune. Derfor er jeg glad for, at det er lykkedes at samle lokalpsykiatrien her i Sundhedshuset. Så kan vi med rette have forhåbninger om en styrket indsats for borgere med psykisk sygdom.”

Lokalpsykiatri Vejle har hjemme på 5. sal og har 50 ansatte med forskellig faglig baggrund. Pressefoto

Lokalpsykiatri Vejle har hjemme på 5. sal og har 50 ansatte med forskellig faglig baggrund. Pressefoto

Værdifulde ressourcer

Karin Birch Lange, der er formand for Bedre Psykiatri i Vejle, benyttede åbningen af de nye lokaler til at rose regionens nye patient- og pårørendepolitik. Tidligere var der en tendens til at se de pårørende som en byrde, men nu bliver de betragtet som samarbejdspartnere og værdifulde ressourcer.

Nye muligheder

Lokalpsykiatri Vejle har hjemme på 5. sal og har 50 ansatte med forskellig faglige baggrund: læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og sekretærer. Stedet fungerer også som uddannelsessted for læger, sygeplejersker, socialrådgivere og psykologer.
Lokalpsykiatri Vejle flyttede ind i Sundhedshuset Vejle 1. marts 2015, men huset blev officielt indviet den 28. april.
Afdelingen samarbejder med Vejle Kommune omkring socialpsykiatri, uddannelse og forskning, og forventningerne er, at dette samarbejde kan blive større nu i det fælles sundhedshus.
Lokalpsykiatri Vejle rummer følgende funktioner: Almenfunktion, opsøgende psykoseteam, angst, OCD, oligofreni, PTSD og personlighedsforstyrrelser.
Afdelingen for Traume- og Torturoverlevere (ATT) bor også i huset. ATT hjælper flygtninge, indvandrere og hjemvendte danske soldater, der er blevet traumatiseret på grund af oplevelser med krig, flugt og tortur. Der er 30 medarbejdere i afdelingen.
På sigt er det også planen, at PsykInfo får en stand i huset.
Vejle Kommune og University College Lillebælt bor i størstedelen af det 20.000 kvadratmeter store hus.

Publiceret 10 May 2015 08:00