Ejeren af Aarø Vingård, Svend Åge Hansen, forklarer.

Ejeren af Aarø Vingård, Svend Åge Hansen, forklarer.

Valg:

Fællesskabet kan løfte øer

Ordfører for øer og landdistrikter, Karina Lorentzen (SF) besøgte sammen med lokal folketingskandidat Einar Olsen denne uge Aarø, hvor bl.a. beboerforeningen har taget skæbnen i egen hånd

Af
pra

Et gammelt ordsprog siger, at tro kan flytte bjerge. Landdistriktsordfører Karina Lorentzen og folketingskandidat Einar Olsen fra SF fik i mandags en smagsprøve på, hvordan et stærkt fællesskab og vilje kan løfte en hel ø.
På et tidspunkt havde kommunen planer om at skære på færgeforbindelserne, men endte med at lade være mod at øboerne satte nogle initiativer i gang.  Man samlede de lokale kræfter og i dag har en stærk iværksætterkultur skabt flere virksomheder og aktiviteter, som trækker turisme.
"Det er svært ikke at blive begejstret, når man besøger Aarø og snakker med de lokale. Vi ved, at det ikke kan lade sig gøre at holde liv i noget, hvis der ikke er lokale ildsjæle og dem har Aarø i metermål.  Særligt imponerende er det, at man fx kan lave en vinproduktion, som trækker 15.000 enkeltdagsturister eller formår at holde et grundlovsarrangement, hvor der skal sejledes 1700 mennesker over," siger Karina Lorentzen, der er SF"s ordfører for øer og landdistrikter.
Einar Olsen, folketingskandidat i Haderslev og ligeledes SF, deltog også på turen:
"Jeg har i mange år været valgtilforordnet på øen og har set de fleste øboere i øjnene, siger han med et glimt i øjet. Aarø viser, at man kan skabe mange ting, når man løfter i flok og vi skal være optaget af, at der kan skabes vækst på øer og i yderområder. Der må fx ikke skæres af færgeforbindelser, fordi de er øernes landevej og det betyder noget, at man fx kan bo på Aarø og passe et arbejde på land."
Det var Beboerforeningen, der sammen med kommunens tilsynsførende, Jørgen Thill, viste rundt. Der var sammensat et program, så de to kandidater så virksomhederne på øen og hørte om problemerne med at få finansiering til et naturgenopretningsprojekt, som skal omdanne 200 hektar landbrugsjord til strandeng , mose og spændende natur til fugle:  
"Det er et meget spændende projekt, som vil kunne få endnu flere turister til. Jeg vil sammen med Jørgen Thill prøve at afklare, om der er nogle muligheder i systemet, som kan hjælpe med at realisere planerne. Det er ikke hverdag, at man ligefrem selv beder om at få omdannet landbrugsjord til natur og når der er borgeropbakning, bør vi understøtte det."

Publiceret 11 May 2015 08:00